Aki már járt Horvátországban, egészen biztosan találkozott az utcaképet romboló, falba épített bankautomatákkal. Könnyen lehet, hogy ezeknek az ATM-eknek egy része eltűnik, de mellettük több ezer berendezés sorsa vált bizonytalanná a szigorodó biztonsági előírások miatt - írja a Total Croatia News.

Horvátországban jelenleg 6 ezer bankautomata működik és felüket fenyegeti a leszerelés veszélye.

A horvát bankok már korábban felszámolták azokat az automatákat, amelyek fenntartása nem volt gazdaságos, de miután a jogszabály által előírt fejlesztések nagyon sokba kerülnek, lehet, hogy több, főként vidéki automatának intenek búcsút. Volt olyan pénzintézet, amely már jelezte ezen szándékát.

Más bankok ugyanakkor keresik a kompromisszumos megoldásokat. Eleve 80-100 millió eurót fognak befektetni az informatikai rendszereik fejlesztésébe az euró bevezetése miatt, ez pedig javíthat a biztonságon is.

Az új szabályozás egyik eleme, hogy az ATM-ekben tárolt pénzt egy erőszakos rablási kísérlet esetén használhatatlanná kell tenni. Azoknál az ATM-eknél, ahol ilyen védelmi rendszer működik, ezt jól láthatóan jelzik is.