Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aki már járt Horvátországban, egészen biztosan találkozott az utcaképet romboló, falba épített bankautomatákkal. Könnyen lehet, hogy ezeknek az ATM-eknek egy része eltűnik, de mellettük több ezer berendezés sorsa vált bizonytalanná a szigorodó biztonsági előírások miatt - írja a Total Croatia News.

Horvátországban jelenleg 6 ezer bankautomata működik és felüket fenyegeti a leszerelés veszélye.

A horvát bankok már korábban felszámolták azokat az automatákat, amelyek fenntartása nem volt gazdaságos, de miután a jogszabály által előírt fejlesztések nagyon sokba kerülnek, lehet, hogy több, főként vidéki automatának intenek búcsút. Volt olyan pénzintézet, amely már jelezte ezen szándékát.

Más bankok ugyanakkor keresik a kompromisszumos megoldásokat. Eleve 80-100 millió eurót fognak befektetni az informatikai rendszereik fejlesztésébe az euró bevezetése miatt, ez pedig javíthat a biztonságon is.

Az új szabályozás egyik eleme, hogy az ATM-ekben tárolt pénzt egy erőszakos rablási kísérlet esetén használhatatlanná kell tenni. Azoknál az ATM-eknél, ahol ilyen védelmi rendszer működik, ezt jól láthatóan jelzik is.