Bár a kuna árfolyama az euróhoz kapcsolódik, a pénzcsere számos változást hoz az országban. Az emberek egy része attól tart, hogy a boltok burkolt áremelést hajtanak majd végre, kihasználva, hogy a vásárlók nem tudják azonnal átváltani fejükben az árakat kunára. A hatóságok egyébként mindent bevetnek, hogy ezt megakadályozzák.

Van aki ugyanakkor azt reméli, hogy az eurós fizetések értéke emelkedik, mások pedig kevésbé volatilis, kedvezőbb kondíciójú hitelek megjelenésében bízik.

Arról viszont kevesebb szó esik, hogy a pénzváltók elveszítik forgalmuk nagy részét, sokan pedig bezárni kényszerülnek.

1999. november 29-én nyitottunk és most majdnem az évfordulón húzzuk le a rolót. Az emberek többsége euróról váltott kunára és vissza, nagy ritkán dollárt vettek, de más valuta alig forgott. Az átállással az üzlet léte értelmét veszti

- idézi a lap Nino Jurict, a koprivnicai Marko pénzváltó tulajdonosát.

A boltban ő, a felesége és egy alkalmazott dolgozik, aki szerencsére már talált magának másik munkahelyet. A pár még nem tudja, mibe fog.

Nagy a bizalmatlanság a bankokkal szemben

A horvát pénzváltók mindig is stabilan működtek, megállás nélkül dolgoztak, különösen karácsonykor és a nyári hónapokban, amikor a horvátok hazatérnek Németországból - mondja Nino, hozzátéve, hogy a horvátok, különösen az idősebb generáció, eléggé bizalmatlanok a bankokkal szemben, ezért inkább magasabb áron váltanak.

Az Európai Bizottság a 2022-es konvergenciajelentésében arról írt, hogy a hét tagállam közül (Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország) és csak a horvátok és a svédek teljesítették az árstabilitási kritériumokat.

A horvátok januárban állnak át kunáról euróra, mától, vagyis december 1-től vásárolhatják meg az az úgynevezett "indulócsomagokat", amelyek 33 darab, összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaznak. Az ATM-ek januártól adnak ki bankjegyeket, de kezdetben csak 10 és 20 eurós címletekben. Még két hétig, tehát január közepéig kunában is lehet fizetni a boltokban, de a visszajárót már euróban kapják az emberek.