Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin)pár nappal ezelőtti ülésén elfogadta a még hiányzó jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.

A tagországi szakminiszerek megállapították azt az árfolyamot, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik. Az Ecofin az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozza meg.

Egy darabig az árakat kunában és euróban is fel kell tüntetni a boltokban. Az ellenőrzésekre azért van szükség, hogy a boltosok ne tudjanak nyerészkedni, vagyis emelni az árakat azt kihasználva, hogy az emberek nincsenek hozzászokva az új pénznemhez.

Az ellenőrök markát szép pénz, 112-120 ezer kuna üti, ami 6-6,4 millió forint. Ehhez mondjuk jövő év végéig kell járniuk a boltokat, bár nyilván nem egész nap.

A próbavásárlókat a regionális fogyasztóvédelmi hatóságok választják ki, akik rendszeresen jelentéseket készítenek az árak változásairól. Nézik a kerekítések pontosságát is - írja a Total Croatia News.

A boltok mellett a benzinkutak, pékségek, hentesek, fodrászatok, vendéglők és más szolgáltatók is kapnak ellenőrzéseket köztük a bankok is.