"A mai eredmények fő üzenete az, hogy a HDZ a választás győztese" - mondta vasárnap este Davor Bozinovic miniszterelnök-helyettes és a HDZ Nemzeti Tanácsának tagja, Andrej Plenkovic miniszterelnök közeli munkatársa. Neki jutott az a kínos feladat, hogy a párt éléről elsőként kommentálja a horvát helyhatósági választások második fordulójának eredményét.

Bozinović állítása akkor sem hangzott volna meggyőzőbben, ha nem elhaló hangon mondja ki, de Plenković kommunikációs stábján kívül aligha nevezné bárki is a HDZ győzelmének a választás legfontosabb üzenetének. Bár a jobboldali HDZ formálisan megnyerte a voksolást, de ez csak a választási rendszer sajátja: a kisebb települések eredményei eldöntik a megyei közgyűléseknek megfelelő tanácsok vezetését, a nagyvárosok kisebb súlyban esnek latba.

Pedig épp itt komoly vereségeket szenvedett a párt: meggyőzően győzött Splitben Ivica Puljak, a liberális Centar párt jelöltje, veszítettek Zágrábban, ahol már a második fordulóba se jutott be a jobboldal, a meccs a szélsőjobb és az újbal között dőlt el, végül utóbbi tábor örülhetett: Tomislav Tomašević, a Možemo! jelöltje nyerte. Némileg váratlanul - Isztriában is bukott a három évtizeden át a HDZ és a helyi isztriai párt irányított: Pulában a független Filip Zoričić nyert, Pazinban pedig a Možemo jelöltje, Suzana Jašić győzött - derül ki az Index.hr összefoglalójából.

A horvát politikai fordulatot a legjobban a spliti és az eszéki választások eredményei mutatják. Mindkét városban az előző polgármester nem tudott vagy nem akart indulni egy újabb ciklusra, ami azt jelentette, hogy Horvátország második és negyedik legnagyobb városa új polgármestert kap. Eszéken a HDZ a fiatal Ivan Radićot jelölte, aki végül nagy győzelmet aratott abban a városban, ahol a magyar kisebbség aránya még 1 százalék körüli és Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdosé a helyi focicsapat. Splitben viszont hiába hozott ismert arcot a HDZ, az újbaloldal szerzett hatalmat.

Meglepetés még végül Varasdon (horvátul: Varaždin) történt, ahol több cikluson keresztül a liberális Ivan Čehok kormányzott, de ellene most hatalommal való visszaélés miatt folyik eljárás. De a vasárnapi második fordulóban így is csak szoros vereséget szenvedett a szocdemes SDP-s jelölttől, Neven Bosiljtól.