Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iránytű medúza (Chrysaora hysoscella) egy gyakori medúzafaj, amely az Atlanti-óceán északkeleti, mérsékelt égövi régióinak part menti vizeiben él, beleértve az Északi-tengert és a Földközi-tengert is. Leggyakrabban kora nyáron közelíti meg a partokat, az utóbbi években egyre gyakoribb lakója lett az Adriai-tengernek.

Tekintettel arra, hogy átlagosan 20 cm hosszúra és 6 cm átmérőjűre nő, ez a Horvátországban talált példány - amelynek méreteiről a lenti fotók alapján lehet elképzelésünk - még a szakértőket is meglepte - olvasható a portálon.

Az intézet Facebook-oldalán fotókat is közzétettek az állatról:

A medúza jellemzően a felszín közelében 10 méteres mélységig fordul elő. Nevét az iránytűre emlékeztető sárga kalapjáról kapta. Ez akár 30 centiméteresre is megnőhet, csápjai pedig az 1 méteres hosszúságot is elérhetik.

A medúza zooplanktonokkal táplálkozik, természetes ellenségei a tengeri teknősök és a Holdhalak (Mola Mola)

Mit kell tenni, ha megcsíp egy iránytű medúza?

Miután kijöttünk vízből az érintett területet jól ki kell mosni tengervízzel, hogy a bőrünkre tapadt csápokat eltávolítsuk. Sem az édesvíz, sem pedig az alkohol nem megfelelő erre a célra. Ha van kéznél ecet vagy citromlé azt is tehetünk érintett területre.