Már hónapokkal korábban egyértelmű volt, hogy Zágráb a tucatnál is több új járat bevezetése ellenére sem fog annyi utast indítani és fogadni, mint Split. Csak idén szeptemberben közel 328 ezres utasforgalmat bonyolított le Horvátország második legnagyobb városának reptere, amely a tavalyi számokhoz képest 253 ezerrel több, de még ígyis jócskán elmaradt a rekordot jelentő 2019-es évtől - írja Total Croatia News.

A lap kiemeli, a spliti repülőteret a januártól szeptemberig tartó időszakban több mint 1,3 millóan használták, valószínűleg Zágráb egész évben nem tud ilyen forgalmat lebonyolítani. Év végére vélhetően 1,5 millió utassal zárják az évet, ami jócskán elmarad a rekordnak számító 2019-es számokhoz képest, akkor ugyanis 3,3 milliós forgalommal zártak.

A dubrovniki repülőtér is küzd a figyelemért: a korábbi hónapokhoz képest a szeptemberi adatok jól hangzanak - egy hónap alatt több mint kétszázezres utasforgalom- de bőven elmarad a 2019-es évtől, amikor jóval több mint 400 ezren döntöttek a reptér használata mellett. A lap megjegyzi: az 50 százalékos visszaesés ellenére utasaik nagy része még mindig az Amerikai Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Franciaországból érkezik.

Arról korábban a Napi.hu is beszámolt, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren augusztusban meghaladta a 702 ezret az utasok száma, ami 78 százalékkal több a tavalyi azonos időszakhoz képest. A nyári három hónap alatt több mint 1,5 millió utas fordult meg, a növekedés a tavalyi nyárhoz képest meghaladta a 92 százalékot. Emellett az augusztusi cargo forgalom továbbra is stabil, csaknem 15 700 tonna légiárut kezelt a budapesti repülőtér, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest 58 százalékos emelkedés.