Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felgyorsítja Horvátország a Krk szigetére tervezett, cseppfolyósított földgáz (lng) fogadására alkalmas terminál létrehozását - közölte Branko Grcic horvát miniszterelnök-helyettes. Ehhez a Déli Áramlat projekt feladása adott lendületet, mert ez felértékeli a terminált, ugyanis alternatív gázellátási forrást jelenthet Dél-Európa számára. Ugyanakkor Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter a Balkan Insight szerint kifejtette: a Déli Áramlat meghiúsulása közvetlenül nem befolyásolja az ország energia stratégiáját, mert nem lett volna közvetlen haszonélvezője a vezetéknek. Az ezáltal megnyíló lehetőségeket azonban tanulmányozzák, ezek közé tartozik a Krk-szigeti terminál építése és az olaj- és gázkutatás az Adrián.

Horvátország a gázkikötő-projekt dokumentációjához már kapott egy 5 millió eurós támogatást az Európai Uniótól, és bíznak benne, hogy a terv kivitelezéséhez is hozzájárul az unió - miről már biztosította is őket a brüsszeli bizottság. Az ötletet az Egyesült Államok is támogatja az energiahordozók importja diverzifikálásának érdekében.

A Reuters szerint a terminál építése 640 millió, a hozzá vezető új vezetékeké pedig 440 millió euróba fog kerülni, a projekt teljes költsége 1,45 milliárd euró. Kapacitása évi 5 milliárd köbméter lesz, és legkésőbb 2019-2020-ra készül el.