A szlovák kormány a légierő csapatszállító repülőgépét küldi az afganisztáni Kabulba, hogy az ott rekedt szlovák állampolgárokat és a szlovák hatóságokkal együttműködő afgánokat evakuálják az országból, amely felett átvették az irányítást a szélsőséges iszlamista tálibok - írta a pozsonyi Új Szó. A biztonsági helyzet Afganisztánban és különösen Kabulban, az ottani reptéren, rendkívül komoly -indokolta a döntést  Eduard Heger szlovák kormányfő a videóüzenetében.

Azt is elmondta: "A kormányunk azonban nagyon intenzíven egyeztet a partnerekkel és bekapcsolódtunk az afgán és az uniós állampolgárok biztonságos helyre szállításába." Ezen misszió keretében rendelkezésre bocsátottunk egy speciális katonai szállítógépet. Folyamán folyamatosan egyeztetnek arról, hogy pontosan miként vessék be a gépet és más technikai eszközöket.

A szlovák gép fennmaradó kapacitását felajánlják az uniós és NATO tagállamoknak. Néhány szlovák állampolgár kérte az Afganisztánból való kimenekítését. "A kormányunk ugyancsak döntött arról, hogy menedéket nyújt tíz olyan afgán állampolgárnak, akik az utóbbi években intenzíven együttműködtek az EU tagállamaival" - jelentette be Heger.

Kép: Wikimedia Commons