Olyan orvosok, akik a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a frontvonalon küzdöttek a vírus legyőzéséért az Egyesült Királyságban, majd maguk is megfertőződtek, és jelenleg is szenvednek a betegség hosszú távú tüneteitől, arra panaszkodnak, hogy a kormány magukra hagyja őket ezzel a gondjukkal – írja a Guardian. Egyesek közülük olyan rossz anyagi helyzetbe kerültek emiatt, hogy kénytelenek eladni házukat, hogy pénzhez jussanak.

A brit nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint idén május elején kétmillióan küszködhettek az úgynevezett hosszú covid ismert tüneteivel. Egészségügyi dolgozók eközben azt mondják, hogy az illetékes hatóságok elutasítják a rokkantsági ellátásért (ottani elnevezéssel personal independence payment, Pip) benyújtott kérelmüket. A Pip arra szolgál, hogy kompenzálja az elnyúló betegség miatt megnövekvő költségeiket. Volt akinek annak ellenére ajtót mutattak, hogy nem tud lábon állni öt-tíz percnél hosszabb ideig, gondjai vannak az önálló öltözködéssel, mosással és a másokkal való érintkezéssel.

Az egyik hosszú covidban szenvedő beteg elmondása szerint azzal az indokkal utasították el Pip-kérelmét, hogy képes autót vezetni, ami a hivatal szerint azt bizonyítja, hogy képes összpontosítani egy adott bonyolult tevékenységre. Az illető ugyanakkor elárulta a brit napilap riporterének, hogy automata sebességváltós autóra kellett cserélnie kézi váltós járművét, mert azt képtelen volt vezetni. Az orvosok érdekvédelmi szervezete egyetért azokkal a szakértőkkel, akik szerint a Pip odaítéléséről döntő procedúra idejétmúlt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy sokan fellebbeznek az ennek alapján hozott döntés ellen, és nyernek a bíróságon.

A többpárti parlamenti csoport (APPG), amelynek munkájában minden parlamenti párt képviselői részt vesznek azt javasolta Boris Johnson miniszterelnöknek, hogy a kormány nyilvánítsa foglalkozási betegségnek a koronavírus-betegséget az egészségügyben dolgozók esetén. Ez utat nyithatnak a Pip megítélése előtt, miközben az APPG azt is jónak látná, ha egy kompenzációs program is indulna az érintettek támogatására. Az egészségügyi dolgozók szakmai szervezete megjegyzi, hogy sok hosszú covidban szenvedő orvos és ápoló állapotának javulásához nem lesz elég az egészségügyi szabadság időtartama.