Az EU-csúcs csütörtöki ülésén azután, hogy az uniós állam- és kormányfők szokás szerint először Antonio Tajanival, az Európai Parlament (EP) elnökével egyeztettek és Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária kormányfője tájékoztatást adott a korábbi döntések végrehajtásáról, megvitatták egyebek mellett az EU és a NATO közötti együttműködés jövőjét Jens Stoltenberggel, az észak-atlanti szövetség főtitkárával. Majd olyan témák kerültek napirendre a délután, mint a munkahely-teremtés, a gazdasági növekedés, a versenyképesség, a kereskedelempolitika, az innováció, a digitális agenda, a 2021-2027-es költségvetési ciklus kérdései, valamint a lelőtt MH-17-es maláj gép és az EU bővítése.

A most zajló csúcs vélhetően legfajsúlyosabb témája, a migráció csak az esti munkavacsorán került volna elő, miután a többi témáról az uniós vezetők egy zárónyilatkozatot fogadtak volna el. Ehhez képest az Európai Tanács sajtószolgálata bejelentette, hogy a zárónyilatkozatot csütörtökön mégsem fogadják el, mert "egy tagállam" arra az álláspontra helyezkedett, hogy minden napirendről egyben döntsenek.

QP | Quality Placement

Ez az "egy tagállam" az ülésről érkező hírek szerint pedig nem más, mint Olaszország. A korábban a migrációügyi nyilatkozat megvétózásával fenyegető Giuseppe Conte olasz kormányfő (képünkön) ugyanis diplomáciai források szerint úgy döntött, hogy amíg a migráció ügyében nem születik Róma számára is kielégítő megállapodás, addig nem hagyja jóvá a többi zárónyilatkozatot sem.

Egy neve elhallgatását kérő illetékes a helyszínen újságíróknak azt mondta, Conte az európai szolidaritás világos és gyakorlati megnyilvánulását várja a többi tagállamtól.

Conte a csúcs előtt kijelentette: Olaszország megoldási javaslatokkal érkezett a csúcsra, amelyek észszerűek és teljes mértékben megfelelnek az uniós alapértékek szellemének. "Olaszországnak nem szavakra, hanem tettekre van szüksége" - fogalmazott a politikus.

Hosszú lesz az éjszaka

Ezek alapján szinte végeláthatatlan ülésre lehet számítani, hiszen a napirenden szerepelt még a migráció előtt Theresa May brit miniszterelnök tájékoztatása az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeiről, illetve Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár beszámolója a minszki megállapodások végrehajtásának állásáról, illetve az ukrajnai orosz beavatkozás miatt elrendelt uniós szankciók meghosszabbításának kérdése is.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán azt mondta: javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására, valamint arra, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési keretben különítsenek el megfelelő forrásokat az illegális bevándorlás elleni küzdelemre, és fokozzák az együttműködést a migrációs származási és tranzitországokkal.

A csúcs előtti nyilatkozatokból úgy tűnt, hogy a hangsúly a külső határok védelmének szigorítására helyeződött, az uniós menekültkvóták ügye pedig gyakorlatilag lekerült a napirendről. A vita mára politikai dimenzióba került át, miután az érkezők száma a 2015-ös tetőponthoz képest rendkívül alacsony szintre esett, viszont közben több tagállamban - például Olaszországban, Németországban - ez a téma erőteljesebb hangsúlyt kapott a politikai retorikában. A német kormánykoalíción belül emiatt kialakult vita pedig szintén fokozza a téma érzékenységét.


Macron tárgyalt a V4-ekkel is

Csütörtökön Emmanuel Macron francia államfő tárgyalt a visegrádi országok vezetőivel is. A soros elnöki tisztséget betöltő Orbán Viktor miniszterelnök szervezésében fogadták a V4-ek a francia elnököt. A tárgyalás részleteit ismerő források szerint a mintegy 45 perces eszmecsere csillapította a migrációs nyomás miatt Franciaország és a visegrádiak között korábban kialakult feszültséget. Macron osztotta a V4-ek azon álláspontját, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően a fő felelősséget azoknak a tagországoknak kell viselniük, amelyekben a bevándorlókat először regisztrálták - írta az MTI.

Macron kijelentette: nem akar semmiféle kvótarendszert ráerőltetni egyetlen tagországra sem, és nem kíván időt fecsérelni a menekültek kötelező elosztásáról folytatott vitákra. Ugyanakkor egyetlen tagországnak sem szabad azt gondolnia, hogy nem érintik a migrációs ügyek, ugyanis a migráció kezelésére irányuló megoldások kizárólag közös erőfeszítések révén lehetnek sikeresek.

A nevük elhallgatását kérő cseh források szerint Macron hangsúlyozta, olyan ügyekről kíván tárgyalni, amelyekben egyetértés mutatkozik, ezek között szerepel az unió külső határainak védelme is. A V4-ek és Franciaország vezetői szakértői szinten további egyeztetések folytatásáról állapodtak meg - írta az MTI.

Szabó Zsuzsa, Brüsszel

Képünk forrása: AFP.