A kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint márciusban éves szintre vetítve 1 millió 89 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami februárhoz képest 8,8 százalékos csökkenést jelent, de tavaly márciushoz viszonyítva 14,2 százalékos emelkedést takar.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból márciusban éves szintre kivetítve 754 ezer ház építését kezdték el, ami 9,2 százalékkal alacsonyabb a februári 841 ezernél.

Bár a növekedés havi mértéke elmaradt az elemzői várakozásoktól, márciusban immár a tizenkettedik egymást követő hónapban állt egymillió felett a megkezdett lakóingatlan-építések száma. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 2007 óta nem volt példa.

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szinten 1 millió 61 ezerre növekedett, ami 3,5 százalékkal haladja meg a februári értéket, tavaly márciushoz képest pedig 31,6 százalékos emelkedést takar.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 86 ezerre csökkent a februári 1 millió 177 ezerről. Havi összevetésben 7,7 százalékkal csökkent, éves összehasonlításban viszont 4,6 százalékkal növekedett a kiadott engedélyek száma márciusban.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy márciusban éves szintre vetítve 1 millió 170 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 194 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millió 200 ezerre nő.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal a fogyasztói kiadásokat.