Nyomás alatt maradtak az olajárak a hét elején, miután a befektetők átböngészték a legutóbbi amerikai készletadatokat. Néhány órával korábban megrángatta a piacot, hogy az iráni haditengerészet kereskedelmi hajókat tartóztatott fel a Hormuzi-szorosban - derül ki a Reuters összefoglalójából. Összességében először emelkedő pályára állt az ár, majd hanyatlóra vette az irányt.

Az utóbbi azt követően kezdődött, hogy az American Petroleum Institute (API) iparági szervezet közzétette készletadatait. Ezek szerint az USA nyersolajtartalékai immáron a 16. egymást követő héten emelkedtek rekordmagasságba. Az észak-amerikai WTI szabvány ára hét centtel, hordónként 57,8 dollárra nőtt, miközben a londoni Brent jegyzése 19 centtel 65 dollár/hordó alá csúszott.

Lövöldöztek

Az API jelentése szerint 4,2 millió hordóval nőttek a készletek, ami közel kétmillióval több, mint amennyire a Reutersnek nyilatkozó elemzők számítottak. A tárolókban így most több mint 485 millió hordó olaj várakozik. Az olaj drágulására számító kereskedők abban bíznak, hogy a tárolók még nincsenek csurig töltve - véli ezzel kapcsolatban Phil Flynn, tőkepiaci elemző. Ezért komoly hatással lehet az árakra, ha a további készletadatok őket igazolják vagy éppen ellenkezően még több készletről szólnak majd.

Megrángatta az árakat, hogy az iráni haditengerészet figyelmeztető lövésekkel riogatta az MV Maersk Tigris nevű teherszállító hajót. A Marshall-szigetek zászlaja alatt közlekedő járműre átszálltak a katonák. A szaúdi Al Arabiya tévétársaság szerint a hajó amerikai tulajdonban van. Később egy amerikai zászló alatt futó hajót is körülvettek az iráni haditengerészet egységei.

Mindenki ideges

A térségben eleve óriási a feszültség az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodás miatt, ezért bármilyen esemény, amelyben szerepel az USA, azonnal hatással van az olajárakra - mondja John Kilduff, a New York-i Again Capital hedge fund partnere. Fokozta a feszültséget, hogy a szaúdi légierő lebombázta az egyik jemeni repülőtér kifutópályáját, hogy egy iráni gép ne tudjon leszállni rajta.

Végül hatással van az olaj - és ezzel közvetve a benzin - árára a dollár gyengülése. Az amerikai valuta azt követően kezdett veszíteni értékéből, hogy megjelent az áprilisi fogyasztói bizalmi adat, amely a vásárlók elbizonytalanodására utal. Ez azt valószínűsíti, hogy a Fed nem kapkodja el a kamatok emelését.

Az olaj 20 százalékkal drágult áprilisban. Ez volt a leghatározottabb feltámadása a tavaly június és idén január közti szabadesés után. Az emelkedés íve ugyanakkor az elmúlt időszakban ellapult, mivel továbbra is jelentős olajtúlkínálat nehezedik a piacra.