Normális körülmények között a legtöbb sertést - Kínában és Magyarországon is - 110-130 kiló körüli tömeggel szokták levágni, mert ezek az állatok adják a legjobb minőségű húst.

Ehhez képest a Honan tartománybeli Csengcsou városában egy farmon van például egy 750 kilós példány. A Vietnammal határos Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen az egyik gazdaságban most épp egy féltonnás egyed a legnagyobb. Egy hasonló állatért jelenleg 10 ezer jüant (nagyjából 420 ezer forintot) fizetnek a vágóhidak, ami háromszor annyi, mint amivel a tartomány fővárosában gazdálkodhat egy átlagember egy hónapban.

Máshol nem ennyire extrém a helyzet, az északkeleti Csilin tartományban általában a 175-200 kilós tartomány elérését célozzák a kisebb termelők. A nagyvállalatoknál pedig egy elemző szerint átlagosan a vágósúly 14 százalékos gyarapodását igyekeznek elérni a korábbi szinthez képest. A profitot 30 százalékkal növeli, hogy sok nagy farmnál a szokásos 110 helyett 140 kilóra növelték a vágósúlyt - számolt be a Bloomberg híre alapján a G7.hu.

Egyes becslések szerint a sertéspestis és azt követő írtás a kínai állomány felével végzett.