Romániában 2022 első félévében 16 százalékkal több felvágott fogyott, mint a tavalyi év azonos időszakában, legalábbis az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint - írja a Maszol. A termelők csak ámulnak a statisztikai adatokon, szerintük ugyanis a fogyasztás nem nő, hanem csökken.

„Az egyesület tagjaival folytatott beszélgetésekből kitűnik, hogy nem látható a fogyasztás növekedése. Az emberek nagyon figyelnek az árakra, a fogyasztás csökken” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Dana Tănase, a Román Hús Egyesület ügyvezető igazgatója.

Az ágazati érdekvédelmi szervezet álláspontja valószínűleg mérvadóbb a statisztikai adatoknál, mivel tagjai között ott vannak a meghatározó piaci szereplő: Cristim, Caroli, Aldis, Agil, Elit, Ifantis, Banat Bun, Meda, Unicarm stb.

A termelőknél a pont

A termelők adatai egyértelműen ellentmondanak a statisztikai adatoknak. Az első félévben az országban előállított hústermékek mennyisége 177 640 tonna volt, szemben a tavalyi 169 285 tonnával. Ez 4,9 százalékos növekedésnek felel meg, ami köszönőviszonyban sincs az INS 16 százalékával.

Erre az lehetne a magyarázat, hogy robbanásszerűen megnőtt az import, aminek azonban elenyészően csekély a valószínűsége. A boltokban a fogyasztás csökkenése látható. A vevők jobban odafigyelnek, hogy mit vásárolnak, csökkent a napi vásárlói kosár értéke. A boltok forgalma változatlan, azonban a kosár átlagértéke kisebb – mondta Vasile Lucuț, a legnagyobb román kézben levő kiskereskedelmi hálózat, az Unicarm tulajdonosa.

De facto visszaesés

A Román Hús Egyesület adatai szerint 2022 első negyedévében az egy főre eső felvágott fogyasztás 4,67 kilogramm volt, négy százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában. A második negyedévben a fogyasztás 6,2 százalékkal, 4,38 kilogrammra csökkent. A szakmai szervezet becslései szerint a harmadik negyedévben is csökkenő tendencia érvényesült a felvágottak fogyasztása terén.

Az Euromonitor piackutató cég tanulmányából az derül ki, hogy 2021-ben egy romániai lakos átlagosan 165 lej értékű felvágottat fogyasztott. Ez négy százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbi értéknél, s figyelembe véve az inflációt, mennyiségileg valószínűleg kismértékű visszaesést vagy stagnálást jelentett.