Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csaknem 20 ezer euróban kerül minden egyes magyarnak az energia, amit az ország ebben az évben felhasznál. A magyar állam ugyanis a tavalyi 7 milliárd euró helyett idén már 19 milliárd eurót fizet az import energiáért.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 Talking Europe című műsorában beszél erről, ahol a készülő újabb uniós szankciós csomag helyett ismét békekötést sürgetett. 

Szíjjártó Péter elmondta: Magyarország az energiára mindig is praktikus kérdésként gondolt, „aminek semmi köze az ideológiai, politikai megközelítésekhez.”

A csővezetékek és a hálózatok szempontjából Magyarországot az infrastruktúra Kelet-Európához köti, az orzságot, fizikai okok miatt lehetetlen elegendő olajjal vagy gázzal ellátni Oroszország nélkül.

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk az elmúlt évtizedben, hogy modernizáljuk az ország energiarendszerét, épp most növeljük az atomenergia-kapacitásunkat. Ennek érdekében aláírtunk egy szerződést még 2014-ben a Roszatommal, mert a jelenlegi erőmű is a Roszatom technológiáját használja és nem akartunk azzal kísérletezni, hogy két különböző technológia hogyan lenne képes egymással működni” - emelte ki.

 

Arra a kérdésre, hogy Magyarország megvétózza-e a kilencedik szankciós csomagot, amelyet az orosz olajra vonatkozó korlátozással egy időben akarnak bevezetni, Szijjártó Péter azt mondta: még semmilyen javaslat nincs az asztalon.