Szlovákia lakosságának 25 százaléka a az idei évben egyáltalán nem utazik el szabadságra - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Nyaralni a megkérdezettek 37 százaléka nem megy a jelenlegi gazdasági helyzet és a szűkös családi költségvetés miatt. Összesen 38 százaléknyian terveznek utazást, derült ki egy friss a felmérésből.

Ennek ellenére viszonylag sokan készülnek külföldre. Az emberek 32 százaléka tengerparti nyaralást tervez, hat százaléka pedig más jellegű külföldi kirándulást. Viszont a jelenlegi laza járványügyi szabályok ellenére az emberek 49 százaléka a belföldi üdülést választja és 13 százalék azok aránya, akik belföldi és külföldi utat is terveznek.

Kevés a pénz

A döntő szempont a pénz. Az energia és az élelmiszerek árának emelkedése arra is hatással van, hogy ki mennyit kész költeni a nyaralásra. A lakosság több mint egyharmada emiatt egyáltalán nem megy üdülni, a Szlovákiában élők 13 százaléka pedig csupán 200 eurót (80 ezer forint) tud családtagonként költeni vakációzásra. A lakosság 20 százalékánál ez az összeg 200 és 500 euró között mozog, 18 százalékánál 500 és 1000 euró közt és szűken nyolc százalék azok aránya, akik akár 1500 eurót is el tudnak költeni a pihenésre.