Helyi illetékesek szerint mintegy 700 ezer ember lehet veszélyben. A mozambiki katasztrófavédelem közölte, hogy két ember az északkeleti Cabo Delgado tartományban lelte halálát. Az országhoz tartozó Ibo szigetén legalább két ember vesztette életét helyi lakosok elmondása szerint. Az ötödik áldozat halálának körülményeiről még nincsenek információk.

Mintegy 3500 ház semmisült meg részben vagy teljesen Cabo Delgadóban, a trópusi vihar utakat zárt el, áramkimaradásokat okozott, és legalább egy híd összeomlott, iskolák és egészségügyi központok rongálódtak meg.

Nicholas Finney, a Save the Children nemzetközi segélyszervezet illetékese a tartományban tett látogatása után az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a pusztítás mértéke rendkívül intenzív ott, ahol a vihar először lecsapott. Sokkos állapotban lévő emberekre, rémült gyerekekre és traumás állapotban lévő szülőkre bukkantak a térségben - tette hozzá.

A Kenneth nevű ciklon csütörtök éjszaka érte el Mozambikot, alig egy hónappal az után, hogy a délkelet-afrikai országon végigsöpört az Idai ciklon 600 emberéletet követelve. A feljegyzések készítése óta ez volt az első alkalom, hogy az országot két ciklon is elérte egyetlen szezonban, ami klimatológusok szerint ismét felveti az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmakat.

A hatóságok attól tartanak, hogy áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat a következő napokban a heves esőzések következtében megemelkedő vízszint, és felszólították az érintett térségek lakóit, hogy húzódjanak magasabb fekvésű területekre. A térségben számos alkalommal öntöttek ki medrükből a folyók korábban.

Az előrejelzések szerint további esőzések várhatóak, a mozambiki meteorológiai intézet nem tartja kizártnak, hogy a vihar visszahúzódik a tengerre, és ott új erőre kap.

Szakértők szerint a Kenneth akár kétszer annyi esőt is előidézhet, mint amennyit az Idai zúdított az országra a múlt hónapban.

A délkelet-afrikai ország még az Idai ciklon pusztításából sem ocsúdott fel. Az országon március közepén végigsöprő vihar a nagyszámú halálos áldozat mellett mérhetetlen károkat is maga után hagyott, több százezren azóta sem tudtak visszatérni otthonaikba. Az árvizek félmillió gazdaság termőföldjét tették meddővé Mozambikban, de a ciklon a szomszédos Zimbabwét és Malawit sem kímélte.