Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák kormány is rábólintott a 13. nyugdíj idei másodszori kifizetésére, amelyről a parlamentnek gyorsított eljárásban kellene tárgyalnia. A kormány a növekvő kiadások miatt a költségvetésen is módosít - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

A 13. nyugdíjra jogosultak idén novemberben másodszor is megkapják ezt a juttatást, amely azonban a júliusban fizetett összegnek már csak a 70 százaléka lesz – derül ki a 13. nyugdíjról szóló törvény módosításábó. „Az áruk és szolgáltatások látványos drágulása miatt az eddig elfogadott szociális intézkedések nem elegendők a nyugdíjellátásban részesülők kompenzálására” – szól a javaslat indoklása.

Szlovákiában nyugdíjakat az idei év elején átlagosan 1,3 százakkal emelték. Az idő előtt, júliusban kifizetett 13. nyugdíj összege 50 és 300 euró között mozgott, a nyugdíj nagyságától függően, vagyis minél alacsonyabb valakinek a szokásos nyugdíja, annál nagyobb összeget ítéltek meg neki.

Fordított kapcsolat

A 300 eurós (121 ezer forint) 13. nyugdíjra júliusban azok voltak jogosultak, akiknek 234,42 eurónál (95 ezer forint) alacsonyabb a nyugdíjuk, a legalacsonyabb, 50 eurós (20 ezer forint) 13. nyugdíjat pedig azoknak fizették, akiknek a nyugdíja meghaladja a 928,87 eurót (380 ezer forint). A 13. nyugdíjat általában az év végén szokták kifizetni, idén azonban az árak növekedése miatt előre hozták ezt, miközben eredetileg azzal számoltak, hogy a nyugdíjasok az év végén már nem részesülnek hasonló juttatásban.

A kormány a hétfői ülésén az idei évre szóló állami költségvetés sarokszámait is módosította, amelyről a parlamentnek szintén gyorsított eljárásban kellene döntenie. Az adóbevételek növekedésének köszönhetően az állam bevételei nagyjából 1,5 milliárd euróval lesznek magasabbak, amit el is költenek.