Sokkszerűen lecsapó rövid forróság keseríti meg az emberek életét Európa délkeleti és középső térségében augusztus második hétvégéjén - figyelmeztetett a severe-weather.eu időjárási portál. A hőmérséklet meghaladhatja a 35 Celsius-fokot, sőt bizonyos helyszíneken elérheti a 40 fokot is Délkelet-Európában és a Balkánon.

A háttérben egy az Atlanti-óceán északi része és Nyugat-Európa felett kialakult légörvény úgynevezett taraja van, amely ebbe a térségbe szállítja a forró levegőt. A végeredmény a Balkánon például az lesz, hogy az augusztusban megszokottnál 5-8 Celsius-fokkal melegebb napokra számíthatnak az ott lakók.

A jelenség pénteken (augusztus 9-én) alakul ki és kitart az ezt követő négy napban egészen keddig. Akkor egy fokozatosan kialakuló északnyugat-délkelet irányú áramlás elkezdi kiszorítani a hőhullámot az Alpok felől indulva az említett térségekből. A jövő hét elején Nyugat-Európa és az Ibériai-félsziget felett sokkal hidegebb lesz a levegő.

A legsúlyosabb helyzetre a Görögországban, Olaszországban és a Törökország nyugati részén lakóknak kell felkészülniük: ezeken a területeken az ötnapos hőhullám bőven 30 fok feletti napi csúcsokat fog hozni. Észak-Olaszországban és az Észak-Balkánon várhatók hétfőn 40 fokos sokkoló hőmérsékletek.

Magyarország sem ússza meg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton 31 és 35 Celsius-fok között lesz a legmagasabb napi hőmérséklet, a helyzet a következő napokban sem változik jelentősen, hétfő akár 36-37 fok is lehet - írja az MTI.

Szombattól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken az MTI-vel. Közleményük szerint a szombat 0 órától elrendelt intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján adták ki figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A tisztifőorvos három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A második fokozat a riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot.