Egy éven belül újabb katasztrófa lehetőségével kell szembenézniük az európai gazdálkodóknak, mivel a heteken át tartó, szélsőségesen enyhe januári időjárás után beköszönt a tél a kontinensen.

A fagyos időjárás jelenleg a gazdák legrosszabb rémálma, főleg ott, ahol a tavaly nyári aszály sem kímélte a termést, és 2023-ban eddig tavaszias volt az idő.

Januári rekordok Madridtól Berlinig

Szinte egész Európában megdőltek az elmúlt hetekben az újabb és újabb melegrekordok. Spanyolország északi részén az év első napjaiban 25 fokig melegedett a levegő, míg Németország több részén több napon át 20 fok körüli rekordokkal indult az újév.

Közép-Európában is előfordultak kiugróan enyhe napok, ugyanakkor térségünkben az elmúlt években megszokottá váltak a tavaszt idéző enyhébb téli napok.

Noha az enyheség csökkentette az energiaszámláktól való félelmet, a mezőgazdaságból élők a legrosszabbra készülnek – derül ki a Politico körképéből.

Tétlenül nézni, ahogy minden elfagy

A szélsőségesen hosszú téli enyheség elsősorban Nyugat-Európában bizonyul szokatlannak. Az egész kontinensen előfordulnak ugyanakkor virágzó gyümölcsfák és az előbújó őszi vetés sem ritka a szántóföldeken.

Ez a szokatlanul korai tavaszodás összességében még előnyös is lehetne, ám január közepén mindenki számára egyértelmű, hogy a következő hetekben megérkezik az igazi tél és a fagyos időjárás.

A fagyokra pedig rendkívül érzékenyek a gyümölcsösök és a szőlő, de egy bizonyos fejlődési szakaszban a szántóföldi növények sem tudnak ellenállni. A tavaszi, egy-egy éjszakán előforduló enyhe fagy ellen még tudnak védekezni a termelők, de a téli fagyok időszakában csak reménykedni tudnak, hogy a növények elég ellenállónak bizonyulnak.

Csehországban a gyümölcsösökben kezdődött a fák virágzása. Németországban a szántóföldi növények kerülnek veszélybe, itt elsősorban a hó hiánya növelheti a károkat.

Egy éven belül a második katasztrófa

A nyugati-európai termelők közül sokan még mindig nem tudták kiheverni a szintén példátlan nyári aszály okozta pusztítást. Franciaországban és Németországban előfordulhat az is, hogy fél év leforgása alatt másodjára pusztul el mindenük a gazdáknak.

A szakemberek szerint ugyanakkor kevés helyen van valódi ok a pánikra. Az enyhe időjárás

  • egyrészt nem tartott olyan sokáig, hogy a természet is a tavasznak megfelelően viselkedjen és valóban minden elfagyjon, 
  • másrészt ahol ez megtörténik januárban, ott még lehet jó a termés tavasszal, nyáron.

A jelenlegi időjárás tehát inkább az ősszel elvetett gabonafélékre jelenthet veszélyt.

Az élelmiszerek ára tovább nőhet

A szélsőségesen rossz 2022-es terméseredmények és az egyéb költségek emelkedése érdemben befolyásolta az élelmiszerek példátlan, rekordokat döntő drágulását.

Ha a téli szélsőséges időjárás következtében már tavasszal láthatóvá válik, hogy károsodtak a legfontosabb szántóföldi növénykultúrák, akkor az újabb pánikhoz vezethet a globális piacokon. Ebben az esetben pedig búcsút mondhatunk még egy időre az infláció lassulásától.

Összességében ugyanakkor a legrosszabbtól tartó gazdálkodók is egyetértenek azzal, hogy a jelenlegi időjárás példátlan, így a károk pontos mértékét és a későbbi hatásokat jelenleg nem tudja senki sem.