Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az exportra termelő vállalatok körében a szeptemberi 20,5 pontról 13,0 pontra csökkent októberben az üzleti hangulatindex, a legalacsonyabb szintre az idén február óta.

Az exportvárakozások októberben 13 pontra csökkentek az egy hónappal korábbi 20,5 pontról, és a leginkább érintett iparágak közé tartoznak az elektromos berendezések, a vegyipar és az autógyártás - közölte az Ifo a Reuters szerint. Viszont az élelmiszer- és bútoripar exportja várhatóan változatlan marad. A német autóipar visszaesése kitetté teszi Magyarország gazdaságát is, amely a jelenlévő nagy autógyárak termelése mellett nagyban támaszkodik a járműipari beszállítócégek teljesítményére is. Jellemzően ráadásul az itthon összeszerelt autók, egyéb termékek Németországból kerülnek a piacra késztermékként.

Clemens Fuest, az ifo elnöke azt mondta, hogy az alapanyagok beszerzésében jelentkező problémák már a német exportra is átgyűrűztek. Hozzátette, hogy a vállalatok változatlanul is élénk exportkeresletre számítanak, elsősorban az elektronikai ágazatban.

Jelentősen romlott a megítélése a vegyipari export alakulásának, valamint az autóipari kilátásoknak. Az élelmiszeripar nem számít az export csökkenésére.