Oroszország töretlenül folytatni fogja a fegyverszállításokat mind Azerbajdzsánnak, mint Örményországnak - jelentette ki Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes a Moscow Times cikke szerint. Annak ellenére folytatják a két volt szovjet tagköztársaság ellátását, hogy az elmúlt időszakban kiújult a fegyveres konfliktus közöttük a szakadár Nagorno-Karabah tartomány körül.

Rogozin szerint a fegyverkereskedelem fenntartásával tartják távol az USA-t és a NATO erőit attól, hogy betegyék a lábukat a régióba. Más szóval a szállítások folytatása nem elsősorban jó üzlet, hanem egyfajta elrettentésként működik.

Kölcsönös vádak

Örményország és Azerbajdzsán a Szovjetunió széthullása óta harcol az utóbbi területén lévő Nagorno-Karabah birtoklásáért. A térség lakosságának örmény származású többsége kikiáltotta a régió függetlenségét, amelyet a bakui vezetés nem ismer el. Az elmúlt években több fegyveres összecsapás is kirobbant a felek között a terület birtoklásáért, legutóbbi az elmúlt hetekben.

Törökország, Azerbajdzsán első számú szövetségese nemrégiben azzal vádolta Oroszországot, hogy Örményország mellé állt a konfliktusban. Ankara ezt azzal támasztotta alá, hogy Moszkva az év elején fegyverszállítási megállapodást kötött Jerevánnal. Eközben Örményország azért bírálta a Kremlt, hogy fegyvereket ad el Bakunak.

Védik a békét?

Rogozin mostani nyilatkozatában nem tért ki ezekre a megjegyzésekre. Ehelyett arról beszélt, hogy Oroszország "elrettentő" fegyvereket szállít a két országnak, míg más államok "támadó jellegű, offenzív típusú" hadifelszereléssel látnák el a régió hadseregeit.

Azerbajdzsán az elmúlt években becslések szerint négymilliárd dollár értékben vásárolt orosz fegyvereket, köztük tankokat, gyalogosokat szállító páncélosokat és tüzérségi rendszereket. A legutolsó orosz-örmény szerződés értéke 200 millió dollár. Ezért a pénzért egyebek mellett rakétavetőket, tankelhárító rakétákat és kézi légelhárító rakétákat kap a vevő.