Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tekintélyes újság elemzése szerint míg a vállalkozók több mint 80 százaléka támogatja a közös pénz bevezetését, mert az megkönnyítené a külfölddel való kapcsolataikat és elszámolásaikat, addig a cseh lakosság 73 százaléka ellenzi az euró bevezetését, és továbbra is koronával akar fizetni.

"A cseh gazdaság nagymértékben exportfüggő, ezért az euró bevezetése könnyítést jelentene a vállalkozói szférának minden területen" - indokolta a vállalkozók álláspontját Petra Macková Jurásková, a Trinecké zelezárny vasművek szóvivője. Jelenleg ugyanis az exportra dolgozó cégeknek üzleti tevékenységükről párhuzamos, koronás és eurós kimutatást is vezetniük kell - magyarázta.

A Hospodárské Noviny ankétjában részt vevő cégek közül csak mintegy 10 százalék nem tartotta szükségesnek az euró bevezetését.

A cseh politikai vezetés nem tartja időszerűnek az euró bevezetését. Andrej Babis kormányfő és Milos Zeman államfő több ízben is kijelentették, hogy Csehország csak akkor vezeti be az eurót, amikor az számára kedvező lesz.

A mostani koalíciós (ANO-CSSD) kormány programjában az euró bevezetése nem szerepel, és több mint egy évtizede már céldátum sincs meghatározva.

A cseh pénzügyi szféra többsége a Hospodárské Noviny szerint úgy véli, nem kell elsietni az euró bevezetését. A lap rámutat: ennek az álláspontnak a legfőbb oka, hogy a bankok jól profitálnak a korona-eurós tranzakciókból.