A Bank of Japan (BoJ) továbbra is évi 80 ezermilliárd jent, nagyjából 681 milliárd dollárt akar költeni pénzügyi eszközvásárlásokra. Kiucsi Takahide, a jegybank tanácsának egyik tagja azt javasolta, hogy csökkentsék a monetáris bázis célértékét és mérsékeljék évi 45 ezermilliárd jenre az eszközvásárlási program keretösszegét. A tanács többsége azonban az indítvány ellen szavazott.

A pénzpiacok már az április 30-i ülést várják, amikor a kilenctagú monetáris politikai döntéshozó tanács felülvizsgálja hosszú távú gazdasági előrejelzéseit és csökkentheti inflációs prognózisát.

A jegybanki tanács továbbra is optimista, szerdai ülésén megállapította, hogy a gazdaság folytatja mérsékelt ütemű fellendülését. A Bank of Japan arra számít, hogy a 2016 márciusában befejeződő pénzügyi évben az infláció eléri a 2 százalékos célszámot. Elemzők azonban bizonytalannak tartják ezt tekintettel arra, hogy a fogyasztói árak stagnáltak vagy csökkentek az alacsony energiaköltségek és a szerény béremelkedés nyomán. A japán jegybank viszont azt reméli, hogy a bérek növekedése és az olcsó energiából származó megtakarítások növelik a fogyasztást és gyorsítják az inflációt.

Egyes piaci szereplők, bár kisebbségben vannak véleményükkel, úgy gondolják, a japán jegybank április 30-i ülésén tovább emelheti eszközvásárlási programjának keretösszegét, ha a fogyasztási kiadások gyengék maradnak, és arra kényszerül, hogy lefelé módosítsa inflációs előrejelzését.