Oroszország feladta azt a több évszázados törekvését, hogy egyesüljön Nyugat-Európával és új korszakot nyit a történelmében. Ezt a geopolitikai magány időszakának nevezhetjük - írta az AP tudósítása szerint a Global Affairs magazinban megjelent cikkében Vladiszlav Szurkov, Vlagyimir Putyin államfő volt magas beosztású tanácsadója.

A cikk felütése szerint Oroszország hősies utazása a Nyugat felé véget ért, ezzel lezárul az a négy évszázados korszak, amelyben az oroszok többször megpróbáltak a nyugati civilizáció részévé válni - hiába. A Kreml egyik fő ideológusaként is emlegetett szakember cikke Vlagyimir Putyin pályafutására hivatkozik.

Putyin

Az orosz államfő első megválasztása után, 2000-ben azt mondta, hogy kormánya igyekezni fog szoros kapcsolatokat kiépíteni a Nyugattal, ám később egyre élesebben bírálni kezdte az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit. Azzal vádolta ezeket az országokat válasz nélkül hagyják Moszkva kezdeményezéseit a kooperációra és igyekeznek partvonalra szorítani, meggyengíteni Oroszországot.

Az orosz-nyugati kapcsolatok a 2014-es ukrajnai válságban kerültek a legmélyebbre a hidegháborút követő időszakban, majd akkor váltak még rosszabbá, amikor az orosz hadsereg beavatkozott a szíriai polgárháborúba a Nyugattal szemben álló kormányerők oldalán. Legutóbb a Nagy-Britanniában megmérgezett volt kém ügyében ütköztek a felek: a nyugati kormányok szerint Moszkva nemzetközi szerződésekben tiltott idegméreggel hajtotta végre a gyilkossági kísérletet, amit a Kreml tagad.

Stratéga

Szurkov, aki hosszú időn át szolgált Putyin vezető stratégájaként és nemrégiben Ukrajna-ügyi elnöki tanácsadóként dolgozott, úgy véli, hogy a magány nem jelent majd teljes elszigeteltséget. Ugyanakkor Oroszország csak korlátozottan lesz nyitott a világra.

A Krím félsziget elcsatolása Ukrajnától, majd az orosz hadsereg beavatkozása a délkelet-ukrajnai polgárháborúba a szeparatisták oldalán nyugati szankciókhoz vezetett az országgal szemben. Ez az olajár zuhanásával párosulva kétéves recesszióba taszította az orosz gazdaságot. Végül Franciaország és Németország részvételével 2015 elején hozták tető alá a feszültséget mérséklő minszki megállapodást, ám Ukrajna keleti részén azóta is összecsapások vannak.

Megváltozott

Szurkov számos eredménytelen tárgyaláson vett részt amerikai partnerével, Kurt Volkerrel, ezért jutott arra a következtetésre, hogy 2014 vízválasztó, amelyet követően a geopolitikai magány két-három olyan évszázados korszaka kezdődik Oroszország nemzetközi kapcsolataiban. Cikkében felidézi, hogy az oroszok másolni akarták Hollandia, Franciaország és az USA példáját is, az elit nagyon lelkesen, talán túl lelkesen követte a Nyugatról érkező eszméket.

Szurkov szerint azonban ennek vége. Oroszország kereskedelmi kapcsolatokat tart majd más országokkal, amelyekből befektetések érkezhetnek, a felek know-how-t cserélhetnek vagy háborúzhatnak, kooperálhatnak és félhetnek egymástól, utálhatják vagy csodálhatják egymást, de az oroszok nem tűznek maguk elé hamis célokat. Nem tagadják meg önmagukat, hogy olyanok próbáljanak lenni, mint a nyugatiak.

Nehéz lesz - írja az 53 éves szakértő, aki novellákat is ír és kedvei Tupac Shakur amerikai rappert. Hosszú menetelés előtt áll az ország Per aspera ad astra, azaz göröngyös úton a csillagokig. (A latin mondás értelme: minden előrejutás küzdelemmel jár.) Szórakoztató lesz - folytatja Szurkin. Legalább látni fogjuk a csillagokat.

A fotó forrása: Stocksnap