Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter egy török-orosz üzleti fórumon szerdán elmondta: "minisztériuma és saját maga is azt a megoldást támogatja, hogy a tiltólistáról bizonyos termékeket töröljenek." A miniszter szerint ez a legegyszerűbb módszer, ami gyorsan és hatékonyan végrehajtható. A miniszter azt mondta, olyan nem lesz, hogy egy országgal vagy országokkal szemben megszüntetik az importtilalmat.

A listáról törlendő termékekről elmondta, olyanokról lehet szó, mint az őszibarack, a földieper, a mandarin, a nektarin és a meggy - jegyezte meg az orosz hírügynökség. A döntést politikai szinten kell meghozni, nem a minisztérium határoz - mondta a miniszter, aki hozzátette: amennyiben az orosz kormány elfogadja a minisztérium által javasolt termék-kiemelési javaslatot, akkor az valamennyi importtilalommal sújtott országra vonatkozik majd.

Alekszej Uljukajev elmondta még, hogy a minisztériumnak van egy másik javaslata is. Ez azt tenné lehetővé, hogy az országok egy csoportja nyersanyag-feldolgozó gyárakat hozhasson létre Oroszországban.