Christine Lagarde a CNBC gazdasági hírtelevíziónak adott nyilatkozatában rámutatott: egyszerűsíteni kell az adózást, a reformnak enyhítenie kell a vállalati terheken, meg kell szüntetni minden kivételezést és mentességet, amelyek oly bonyolulttá teszik az amerikai adórendszert. Hangsúlyozta, hogy a változtatásokkal javítani kell a középosztály helyzetén, és kedvezni kell a munkaerőpiacnak.

Lagarde, az MTI  tudósítása szerint egyelőre nem kívánta értékelni a Donald Trump elnök kormányzata által a múlt héten előterjesztett adóreformot, mondván, hogy az még nagyon a folyamat elején tart, nem jutott el a törvénykezési szakaszig, amelynek során a viták és a lobbizás eredményeként veszélybe kerülhetnek a politikai célok.

A társasági adó 35 százalékról 20 százalékra csökkentését és a személyijövedelemadó-kulcsok számát és mértékét csökkentő előterjesztést Trump elnök "növekedés-, foglalkoztatás-, család- és Amerika-barát" tervként méltatta a múlt héten. A Fehér Ház álláspontja szerint az adócsökkentés nem kerül egy centjébe sem a költségvetésnek, mert a gazdasági növekedést erősítve emeli az állami bevételeket, azaz önmagát finanszírozza.

Christine Lagarde úgy vélte, "jelenleg lehetetlen modellezni", hogy konkrétan milyen eredményeket hoz ez a reform.

"Ideális esetben (az adóreformnak) önfinanszírozóvá kell válnia ahogy lehet, hogy ne növelje a költségvetési hiányt. Ez abszolút létfontosságú" - hangoztatta Lagarde, aki megjegyezte, hogy az amerikai gazdaság növekedési szakasza az 1850-es évek óta nem volt ilyen hosszú, mint most.

Christine Lagarde, aki a jövő hét keddjén ismerteti a valutaalap új világgazdasági előrejelzését, kifejtette azt is, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye még erősebb lehet, ha a kereskedelmi mérleget egyensúlyba hozzák, az adórendszert és az infrastruktúrákat megfelelően átalakítják. Az IMF vezetője szerint szükség van a migrációs politika átalakítására, amelynek révén új munkaerő áramolhat be az Egyesült Államokba, mivel az amerikai gazdaság csaknem a teljes foglalkoztatottság állapotába került.