Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukránok 72 százaléka úgy véli, hogy Oroszország ellenséges állam hazájukkal szemben - idézte ukrán Rating Group közvélemény-kutató intézet felmérését a Moscow Times. Az orosz vezetést azzal vádolják, hogy agressziót készít elő Ukrajnával szemben, miután az elmúlt hetekben százezres létszámú katonaságot és jelentős technikát vonultatott fel az ukrán határon.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az ország délkeleti Dombasz régiójában népirtást folytat az ukrán hadsereg, amely a területet 2014-ben az országtól elszakító oroszbarát szeparatisták ellen harcol. A konfliktusnak már 13-14 ezer áldozata van. Ez is magyarázhatja, hogy a felmérés szerint csak az ukránok 12 százaléka tekint országa szövetségeseként Oroszországra.

A közvélemény-kutatás december 6-8-án készült, amikor Putyin és Joe Biden amerikai elnök videokonferenciás csúcstalálkozón egyeztetett a kialakult helyzetről. A kérdezőbiztosok nem tudtak dolgozni Donbaszban és a 2014-ben Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten. Áprilisban, amikor az orosz hadsereg a jelenlegihez hasonló erődemonstrációt tartott a térségben, az ukránok 76 százaléka mondta azt, hogy Ukrajna és Oroszország ellenséges államok.

A mostani felmérésből az is kiderült, hogy megváltozott az ukránok véleménye a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországról. Ezt az országot immáron 48 százalékuk tartja ellenségesnek szemben a korábbi 22 százalékos aránnyal.