Több mint hatvan szervezet 133 szakértőjének bevonásával programot dolgozott ki az osztrák főváros, hogy lakosai minél tovább egészségesek maradjanak. A cél, hogy 2025-re átlagosan 1,5 évvel tovább örvendjenek kiváló egészségnek a bécsiek.

A cél eléréséhez kilenc fő területet állapítottak meg. Ilyen a gyerekek és fiatalkorúak esélyegyenlőségének növelése az egészség terén, az egészségvédelem ösztönzése a munka világában valamint az önállóság és életminőség megőrzésének támogatása az időskorúaknál. A program nagy hangsúlyt fektet a bécsiek egészségtudatosságának növelésére valamint a megelőzésre, a korai felismerésre és a kezelések optimalizálására. Erősíteni szeretnék a lakosság pszichoszociális egészségét, alacsonyan tartani a környezeti ártalmakat, mozgásra ösztönözni az embereket és egy monitoringrendszert kiépíteni.

A császármetszések arányát 30-ról 25 százalékra akarják csökkenteni, a koraszülések arányát 8 százalék körül stabilizálni,  és meg akarják előzni a hatévesek több mint felénél a fogszuvasodást. A 11-15 éveseket arra szeretnék rávenni, hogy hetente öt alkalommal legalább egy órát mozogjanak, a bécsieket pedig arra, hogy 2025-re gyalog vagy biciklin tegyék meg az utak 45 százalékát.

Ahhoz például, hogy a gyerekek és fiatalok egészségesebben táplálkozzanak, továbbképzik az óvónőket és a pedagógusokat, és az üdítők helyett a vizet részesítik előnyben a menzákon. De kiképzik a szülőket is egészséges táplálkozásból. Olyan célokat választottunk, amelyek elérhetőek, de erőlködni kell hozzá - magyarázza Sonja Wehsely egészségügyért felelős városi tanácsnok a program bemutatóján. Az átfogó projekt megvalósítását júliusban kezdhetik meg, miután a bécsi közgyűlés is áldását adta rá.