Rejtett céghálózat képe rajzolódik ki azokból a dokumentumokból, amelyeket a felkelők Viktor Janukovics volt államfő Kijev melletti birtokán, Mezsihirjában találták. Janukovics pánikszerűen hagyta el a helyet február 22. éjjel, amikor összeomlott az európai uniós közvetítéssel az ellenzékkel tető alá hozott megállapodása a hatalom fokozatos átadásáról. A tüntetők egyszerűen nem fogadták el, hogy nem mond le azonnal. Előzőleg a múlt héten kirobbant összecsapásokban 75 felkelő és tucatnyi rendőr vesztette életét Kijevben.

A menekülés óráiban az elnök stábja lóhalálában próbálta megsemmisíteni az államfő vagyonát birtokló titkos külföldi céghálózattal kapcsolatos dokumentumokat. Először elégetni akarták a papírokat, ám ezt túl lassan haladt, ezért behajították az archívum maradékát a Dnyeperbe, amely a 140 hektáros birtok lábánál kanyarog - derül ki a bne hírportál tudósításából.

Pech vagy mázli

Janukovics pechjére, a lázadók szerencséjére a folyó ezen a szakaszon kisebb tószerű részeket formál, ezért az elhajított papírok egyszerűen lesüllyedtek a fenékre, és ott maradtak. A Mezsihirjába érkező civilek február 23-án észrevették, hogy érdekes papírok úszkálnak a vízen, búvárokat hívtak, aki 200 tömött irattartót hoztak felszínre a folyó medréből. A dokumentumokat oknyomozó újságírók vették kezelésbe.

Az internetre elsőként felkerült papírokból kiderül, hogy Janukovics Nagy-Britanniában bejegyzett céghálózaton keresztül birtokolta vállalatbirodalmát. Az államfő kezében volt a Kijev központjában felépült adatközponttól kezdve a Donbass szénbányán át több a kijevihez hasonlóan fényűző fekete-tengeri ingatlanig sok minden.

Helikopterleszálló

Fény derült egy Tantalit nevű vállalkozásra, amely - amellett, hogy felépítette és birtokolta a Mezsihirját - dollármilliókból létrehozta a Kijev történelmi zöldövezeti központjában felépült, 2013 júliusában átadott, becslések szerint 40 millió dollárból tető alá hozott irodaházat. Az beton-üveg monstrum tetején helikopterleszálló hely van - Janukovics rendszeresen ide érkezett a nem messze lévő kormányzati negyedből, hogy helikopterrel utazzon tovább a főváros melletti rezidenciájára.

Az épületet birtokoló, illetve az abban irodákat bérlő vállalatok, továbbá az adatközpont a brit Fineroad Business LLP fedőszervezet kezében van. Az adatközpont Európa egyik legnagyobb ilyen létesítménye, ügyfelei között vannak állami monopóliumok, például az ukrán posta. Egy hetet dolgoztam itt, de fogalmam sem volt arról, ki a főnök és hol található - mondta az adatközpont sajtótitkára a bne-nek.

19. századi bánya

Egy további brit fedőcég a Navimax Ventures Ltd. Az Ukrainszkaja Pravda beszámolója szerint ennek a vállalatnak a kezében van egy nagy donyecki szénkereskedelmi cég, az 1999-ben alapított DRFT, amelyet régóta a volt államfőhöz kötnek. A DRFT-t azzal vádolják, hogy rajta keresztül értékesítik az illegális ukrán szénbányákból (ukránul kopankik) kikerülő szenet. Ezekben a bányákban 19. századi körülmények között dolgoznak az emberek, akik közül sokan vesztették életüket az újra ismétlődő balesetekben.

Janukovics emberei tagadták, hogy az elnöknek köze lenne a DRFT-hez, ám a Mezsihirjából előkerült dokumentumok bizonyítják a kapcsolatot. A kopankik világával éppen ellentétes vagyonelemek is vannak a Navimax tulajdonában, nevezetesen három palotaszerű krími luxusingatlan. Egy további ottani birtok a szintén a volt államfő családjához köthető Roadfield Capital LLP brit vállalat kezében van.