Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy washingtoni kutató csoport, a Global Financial Integrity szerint főleg korrupt hivatalnokok és milliárdosok a feltörekvő országokból a fejlettekbe menekítik illegálisan tőkéjüket - ráadásul tartós folyamatról van szó.

A jelentés megállapította, hogy 2003-tól 2012 végéig ennek összege évente átlag 9,4 százalékkal nőtt, és összesen 6,6 ezer milliárd dollárt ért el, egyedül 2012-ben 991 milliárd dollárt tett ki. A teljes összeg közel fele, mintegy 3 ezer milliárd dollár a BRICS-csoportból (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) menekült törvényellenesen külföldre, de a csoportot Kína vezeti, 1,25 ezer milliárd, 2012-ben 249,5 milliárd dollárral - idézte a dokumentumot a tajvani Want China Times.

A pénz mintegy 80 százalékát hamisított import-export számlákkal juttatják el a gazdag országokba, és természetesen ezek az ügyletek szorosan összefonódnak a bűnözéssel, a korrupcióval, vesztegetéssel, pénzmosással és adócsalással.

Pekingi szakértők szerint az így külföldre juttatott pénzek egy része visszajön Kínába, miután átmosták, így lehetővé téve legális befektetésüket.