Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 17,5 millió euró, alapvetően uniós forrásokból, emellett pedig olasz és német felajánlásokból működő alap első akciója keretében 240 ezer Szíriából elmenekült ember, többségében kisgyermek számára igyekszik oktatást, illetve élelmiszert biztosítani.

Az Európai Bizottság ehhez a segítségnyújtáshoz két megállapodást írt alá Brüsszelben csütörtökön az UNICEF-fel és a Világélelmezési Program keretében. Az első keretében 12,5 millió eurónyi forrásról van szó, amely javítja a Törökországban élő szíriai gyerekek befogadó és minőségi oktatáshoz való hozzáférést, valamint pszichológiai-szociológiai segítség nyújtásához járul hozzá. Különös figyelem irányul ennek keretében a lányok és a valamilyen fogyatékossággal élő gyerekekre.

A bizottság becslése szerint az alapnak köszönhetően 200 ezer szíriai menekült gyerek juthat arab nyelvű oktatáshoz, kaphat pszichológiai segítséget, tanszereket, és oktatási intézmények is megújulhatnak. Emellett különös figyelmet fordítanak a befogadó közösségekben a szíriai gyerekek és serdülők - különösen a lányok - védelmére, a szexuális és a nemi erőszaknak megelőzésére. Továbbá 3700 szíriai és török önkéntes tanár is kap továbbképzést és pénzbeli ösztönzést az arab nyelvű oktatás javítására.

A második megállapodás - a Világélelmezési Program - keretében 5 millió eurós forrásból finanszíroznák mintegy 41 ezer, három menekülttáborban lévő szíriai kapna havi étkezési utalványt, ezzel kiegészítve a már futó uniós humanitárius segítségnyújtást, tompítva a segélyszállítmányokban bekövetkező zavarokat.

A szíriai konfliktus kirobbanása óta több mint 11,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a közel-keleti országban, beleértve azt a négymillió menekültet, akik a környező országokba mentek. A törökországi menekülttáborokban mintegy kétmillióan vannak. Az EU saját költségvetéséből 175 millió euróval támogatja Törökországot a szíriai krízis miatt kialakult helyzet kezelésében, amiből 55 milliót már folyósított.

Az Európai Unió és tagállamai a szíriai konfliktussal kapcsolatos humanitárius segítségnyújtás legjelentősebb hozzájárulói. Brüsszel és a tagországok 4 milliárd euróra rúgó összeget mozgósítottak már ennek érdekében. Ebben az összegben a Szíriában lévők, valamint a Libanonba, Törökországba, Jordániába és Egyiptomba menekültek megsegítése is benne van.