A második negyedéves eurózónás GDP-adat negyedéves összevetésben a vártnak megfelelő 0,3 százalékos bővülést mutatott, viszont éves összevetésben a várt 0,7 százalékos visszaesés helyett csak 0,5 százalékkal zsugorodott a devizaunió GDP-je. Az EU 27 tagállamára adott - második becslés - 2013 második negyedévében az előző negyedévhez képest 0,4 százalékos bővülést, míg a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva stagnálást mutatott - közölte az Eurostat szerdán.

Az EU tagállamai között - ahol már rendelkezésre áll adat - Portugáliában volt a legnagyobb növekedés negyedéves összehasonlításban, ahol 1,1 százalékos bővülést mért az uniós statisztikai hivatal. Ezt Németország, Litvánia, Finnország és az Egyesült Királyság követte 0,7 százalékos GDP-növekedéssel. Ezzel szemben a legnagyobb visszaesést Ciprus (-1,4 százalék), Szlovénia (-0,3 százalék), Olaszország és Hollandia (mindkettő -0,2 százalék) gazdasága produkálta.

Az Eurostat adatai szerint a magyar GDP az előző negyedévhez képest - a KSH által szintén szerdán publikált adatához hasonlóan - 0,1 százalékos növekedést produkált, míg az előző év második negyedévéhez viszonyítva - szemben a KSH által közölt 0,5 százalékos növekedéssel - 0,2 százalékkal bővült a szezonálisan kiigazított adatok alapján.