Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz vezetője arra biztatja országa dúsgazdag üzletembereit, hogy vegyenek példát Richard Branson brit milliárdosról, aki felugrott a világűr határa űrturistaként, hogy egy kicsit szétnézzen - derült ki a Moscow Times tudósításából. Branson saját vállalata, a Virgin Galactic járművén utazott, amelyen a továbbiakban a cég gazdag magánembereknek akar űrugrásokat szervezni.

A repülőeszköz ugyanis Bransonnal csak a világűr határára 86 kilométer magasra jutott fel, ahol utasai néhány percig próbálhatták ki a súlytalanság érzését. A VSS Unity névre keresztelt szerkezet fedélzetén a 70 éves Branson megelőzte a világ egyik leggazdagabb emberét, Jeff Bezost, aki július 20-án megy az űrbe az egyik cégénél készülő Blue Origin űrjárművön.

Remélem, hogy eljön a nap, amikor a mi milliárdos oligarcháink is arra költik a pénzüket, hogy űrutazásokat tegyenek a jachttúrák és más pénzszórás helyett - mondta Rogozin, aki nyilván arra gondolt, hogy orosz technikával ruccannának ki valódi Föld körüli pályára növelve az űrügynökség bevételeit. Az imázs javítása is ráférne az orosz űrkutatásra, amelyet korrupciós botrányok ráztak meg az elmúlt években.

Oroszország nyolc űrturistát vitt fel a Nemzetközi Űrállomásra az évezred elején egyenként 20 millió dollár körüli áron. A Roszkozmosz két milliárdos japánnal akarja folytatni a sort december elején. Emellett egy rendezőt és egy színészt akarnak feljuttatni, akik segítségével filmet forgatnának orosz-amerikai koprodukcióban.

Rogozin emellett szerét ejtette, hogy egy kicsit froclizza Bransont, mondván: csak a világűr amerikai definíciója szerint érte el az űr határát, szemben a nemzetközileg elfogadott Kármán-vonallal, ami nagyjából 100 kilométeres magasságot jelent. Ezzel együtt nagyra értékeli az utazást.  Az ISS 400 kilométerre kering a Földtől.