Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök levelet írt csütörtökön a házelnöknek. "Sajnálattal tájékoztatom önt, hogy brüsszeli, egyiptomi és afganisztáni útja halasztást nyert. Ezt a hétnapos kirándulást majd akkor tervezzük újra, amikor a részleges kormányzati leállás véget ér. Annak fényében, hogy 800 ezer nagyszerű amerikai dolgozó nem kap fizetést, bizonyosan egyetért velem, hogy ennek a reklámútnak az elhalasztása teljesen helyénvaló" - idézi az MTI.

Trump hozzátette: szerinte a házelnök jobban tenné, ha most Washingtonban maradna és csatlakozna az Erős Határok Biztonságáért Mozgalomhoz. Ez a nemrégiben létrejött mozgalom a déli határon építendő fal szükségességét hangsúlyozza. Trump közölte azt is: nem járul hozzá, hogy a házelnök és kísérete az utazáshoz katonai repülőgépet vegyen igénybe, amely a háborús övezetekben külön biztonságot nyújt. "Utazzon menetrendszerű járattal" - javasolta.

Nancy Pelosi utazását korábban nem hozták nyilvánosságra, csak Trump leveléből derült ki, fél nappal az út megkezdése előtt. Az elnök írása egy nappal azt követően született, hogy Nancy Pelosi, szintén levélben, javasolta a január 29-én esedékes, az Unió állapotáról szóló és a kongresszus két háza előtt elmondott évértékelő beszéd elhalasztását.

Pelosi a részleges kormányzati leállásra hivatkozott, és arra, hogy a titkosszolgálat munkatársai is kényszerszabadságon vannak, ezért a rendezvény biztonságossága nem garantált. Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter válaszul közölte: a titkosszolgálat változatlanul képes garantálni a biztonságot. Pelosi viszontválaszában kifejtette: a demokraták nem akarják, hogy a titkosszolgálat munkatársai ingyen dolgozzanak.

Az évértékelőhöz az szükséges, hogy a házelnök előzetesen meghívja az elnököt, majd a kongresszus mindkét háza határozatot hozzon az évértékelő megtartásáról. Nancy Pelosi beszámolt arról is, hogy évértékelő-ügyben nem kapott választ sem Donald Trumptól, sem a Fehér Háztól.