Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Választási Bizottság (CVK) összesítése azonban még nem végleges, mivel a szavazóhelyiségek egy része nem zárt be a hivatalosan meghatározott időpontban, azaz helyi idő szerint 20.00 órakor. Sokan álltak ugyanis még sorban az adott helyeken, hogy éljenek szavazati jogukkal, ezért ezekben a helyiségekben engedélyezték a későbbi zárást. Ebből következően a részvételi arány még nőhet.

Az eddigi adatok szerint a legaktívabb az ország középső és nyugati részén volt a lakosság, a déli országrészben viszont kisebb arányban járultak az urnák elé, elsősorban a szeparatisák által keltett feszült légkör miatt. Egyelőre nehéz felmérni, hogy milyen volt a szavazási kedv a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhansz megyében, mert még azokból a körzetekből is nehéz eljuttatni a központba az adatokat, ahol egyébként sokan - vállalva a veszélyt - elmentek szavazni. Ez az oka annak is, hogy a végleges választási eredmények csak néhány nap múlva válhatnak ismertté.

Donyeckben és Luhanszkban az oroszbarát szakadárok megakadályozták több szavazókör kinyitását. Donyeck megyében a 22 területi választási bizottságból csak 9 működött, Luhanszk megyében pedig a 12-ből mindössze kettő. Donyeck városában egyetlen szavazóhelyiség sem nyitott ki. Donyeckben fegyveres szeparatisták járták teherautókon az utakat, levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek megfélemlíteni a lakosságot. Egyelőre sikerült megakadályozniuk,hogy egyetlen szavazóhelyiség se nyíljon ki. Volt, ahol a szakadárok szavazóurnákat zúztak szét.