Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő az olasz, a spanyol, a görög és a portugál EP-választási eredményeket elemezte, és megállapította, hogy még a fájdalmas takarékossági programot folytató Görögországban és Portugáliában is számottevő a gazdasági reformok támogatottsága.

A Fitch londoni elemzői kimutatták, hogy Görögországban és Portugáliában a kormánypártok egyaránt négy százalékpont körüli szavazatveszteséget szenvedtek a legutóbbi választásokon elért eredményeikhez képest. Tekintettel azonban arra, hogy e két országban milyen mértékű megszorító intézkedésekkel jártak a külső pénzügyi segélyprogramok, ez az eredmény nem mutat komoly választói ellenállást a költségvetési és gazdasági reformokkal szemben - áll a Fitch szerdai elemzésében.

A ház szerint Matteo Renzi olasz kormányfő balközép PD pártja "kivételesen erős" választási teljesítményt nyújtott a voksok 41 százalékának elnyerésével, különös tekintettel arra, hogy a párt elsődlegesen a reformok folytatására és Olaszország euróövezeti tagságának fenntarthatóságára építette kampányát. Renzi pártjának egyértelmű választási győzelme megerősítette a miniszterelnök mandátumát, és ez kedvező az olasz adósminőség megítélése szempontjából, mivel várhatóan további lendületet ad Renzi gazdasági reformprogramjának - áll a Fitch szerdai elemzésében.

A hitelminősítő szerint "megdöbbentő", hogy a spanyol EP-választásokon Mariano Rajoy miniszterelnök pártja kapta a legtöbb voksot, mivel a 2011 óta hatalmon lévő Rajoy drasztikus költségvetési szigorítást és politikailag nem könnyű reformokat hajtott végre.

Jóllehet mind a négy országban továbbra is kockázatok terhelik a politikai stabilitást, az EP-választási eredmények megerősítik a Fitch Ratings azon várakozását, hogy e négy eurótagállam kormányai kitartanak a fenntartható gazdasági és költségvetési politika megteremtését célzó programjaik mellett. Mindazonáltal a legtöbb euróövezeti gazdaság számára még erőteljes költségvetési fegyelem mellett is nehéz lesz a közadósság-ráta jelentős csökkentése a következő évtizedben, ha nem sikerül ismét "egészséges" ütemű gazdasági növekedést produkálniuk - hangsúlyozzák szerdai értékelésükben a Fitch Ratings londoni elemzői.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai jóval borúlátóbb tanulmányt állítottak össze az euróövezeti periféria EP-választási eredményeiről.

A ház közgazdászai közölték: számításaik szerint Görögország hazai összterméke (GDP) az idei év végén reálértéken számolva még mindig 23,3 százalékkal alacsonyabb lesz a pénzügyi válság előtt, 2008-ban mért szintnél. A CEBR előrejelzése szerint az olasz gazdaság teljesítménye az idén 7 százalékkal, a spanyolé 6 százalékkal, a portugálé 5,8 százalékkal lesz kisebb a 2008-as GDP-értéknél.

Ráadásul ezek a gazdaságok nem számíthatnak gyors gyógyulásra: mindegyikük még évekig viseli a recesszió ütötte sebeket, a magas munkanélküliség, a folytatódó költségvetési szigor és a reformfáradtság formájában - áll a CEBR szerdai elemzésében.

Az euróövezeti válság feltárta, hogy még mélyebb integráció szükséges a valutaunió jövőjének biztosítása végett, az EP-választások viszont megmutatták az éles kontrasztot a további integrációs reformok gazdasági szükségszerűsége és ennek választói elutasítottsága között. Ez súlyos lefelé ható kockázattal terheli Európa gazdasági kilátásait: a politikai bizonytalanság és az instabilitás elriasztja az üzleti szektort a beruházásoktól, a politikai kohézió hiánya pedig nagymértékben megnehezíti az égetően szükséges gazdasági reformok továbbvitelét - hangsúlyozzák a CEBR londoni elemzői.

A ház kiemeli, hogy számításai szerint Németországban, a legjobban teljesítő eurógazdaságban a GDP-érték az idén már 5 százalékkal meghaladja a 2008-ban mért szintet, azonban itt is előretörtek az euróellenes erők az EP-választáson.

Az euróövezeti gazdaságok a kilábalás nagyon különböző szakaszaiban járnak, ami valószínűleg még nehezebbé teszi a gazdaságpolitikai döntéshozatalt, és bár az euróövezet ellenállt a gazdasági válságnak, a politikai nézeteltérések még mindig szétzilálhatják a valutauniót - áll a CEBR szerdai londoni elemzésében.