Az ukrán parlament még ma szavazni fog a tüntetések feltételeit megszigorító törvény visszavonásáról. A jogszabályt a képviselők lökdösődése közepette, kézfeltartással fogadták el január 16-án. Az új szabályok szerint tilos sisakot viselni a demonstrációkon, a tüntetők nem takarhatják el az arcukat és nem építhetnek sátortábort közterületeken.

Viktor Janukovics államfő belement a törvény visszavonásába, miután órákon át tárgyalt az ellenzék három vezetőjével. Arszenyij Jatszenyjukkal, a Szülőföld, Vitalij Klicskóval, az Ütés és Oleg Tyahnybokkal, a nacionalista Szabadság párt első emberével. Emellett amnesztiát ajánlott a letartóztatott tüntetőknek. Cserébe a kormányépületek elhagyását és a barikádok lebontását várná el a demonstrátoroktól. Az elnök ismét felajánlotta a miniszterelnöki posztot Jatszenyjuknak, aki ismét visszautasította azt.

A parlament megvizsgálja a kormány felelősségét is a novemberben kezdődött tüntetéssorozat elmérgesedésében - jelentette be Olena Lukash igazságügyi miniszter. Lukash tegnap még azzal fenyegette meg a minisztériuma egyik épületét elfoglaló tüntetőket, hogy ha nem távoznak, rendkívüli állapot kihirdetését fogja kérni az ország vezetőitől.

Rendszervisszaváltás

A BBC értesülése szerint egyáltalán nem biztos, hogy a parlament megszavazza a két hete elfogadott tüntetésszabályozás eltörlését. Más szóval a parlamenti többséget birtokló, az elnököt eddig támogató Régiók Pártja nem feltétlenül tart ki Janukovics mellett. Hol vannak már a régi szép idők, amikor az elnök hatalomra kerülése után, 2010-ben megerősítették az államfői hatalmat a parlament ellenőrző szerepének visszaszorításával. Ezt a rendszert az ellenzék vissza akarja csinálni a 2004-es állapot helyreállításával.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főmegbízottja két nappal elhalasztotta kijevi utazását. Tegnapi nyilatkozata szerint riasztónak találta azokat a jelentéseket, amelyek szerint a kormány rendkívüli állapot bevezetésére készülne. Hivatalos ukrán források cáfolták ezt a hírt. Vlagyimir Putyin orosz államfő ma Brüsszelben tárgyal az EU vezetőivel, a témák között nyilván szerepelni fog az Ukrajnával kapcsolatos EU-orosz konfliktus is.