Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben az februárban tető alá hozott, ingatag tűzszünet elválasztotta egymástól az ukrán hadsereget és az ország délkeleti részét megszállva tartó oroszbarát szeparatista csapatokat, Oroszország befolyása más módon erősödik a térségben. A rubel fokozatosan kiszorítja a hrivnyát a készpénzforgalomban - derül ki a Bloomeberg helyszíni tudósításából. A változás jelei mindenhol jól láthatók.

Donyeckben, a lázadók ellenőrzése alatt lévő térség legnagyobb városában az áruházak olyan pénztárakat nyitottak, amelyeknél csak rubellel lehet fizetni. Ezek előtt egyenruhás milicisták állnak sorba nyugdíjasok társaságában. A busz- és villamosjegyek egy részének is kétféle - az orosz és az ukrán valutában meghatározott - ára van. A benzinkutak alkalmazottai rubelben kapják a bérüket, mert a lázadók ezzel fizetnek, miután feltöltötték dzsipjeiket üzemanyaggal.

Rágógumi és cigi a visszajáró

Nincs semmi gond, a boltok elfogadják a rubelt - mondta a Bloomberg tudósítójának a 36 éves Natalja, aki fodrászként dolgozik. Nem mindig van elég aprójuk a visszajáróhoz, de ilyenkor adnak rágógumit vagy cigarettát helyette - derül ki a beszámolójából. A rubel használatának terjedése világos jele annak, hogy Oroszország gyakorlatilag az ellenőrzése alá vonja ezeket a területeket - mondja Cliff Kupchan, a New York-i Eurasia Group kutatóintézet elnöke.

Ha a felek a megállapodásban foglaltaknak megfelelően betartják a német-francia közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet feltételeit - amit a szakértő nem tart valószínűnek -, akkor mindkét valuta használatban marad, vagy inkább a rubel veszi át a hrivnya helyét. A minszki megállapodás egyik legfontosabb eleme egyébként az volt, hogy ukrán ellenőrzés alól kikerült területek és lakosságuk a 40 milliós Ukrajna részei maradnak.

Régi recept

A rubel nem először hódít meg Oroszországon kívüli térségeket. A Grúziától levált, oroszbarát Abháziában és Dél-Oszétiában a rubel a fizetőeszköz. A Moldovából kiszakadt Dnyeszter Menti Köztársaság létrehozta saját fizetőeszközét, amelyet hogy, hogy nem rubel névre keresztelt. Az Ukrajnától 2014 márciusában Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten egyszerűen bevezették az orosz rubel használatát. A váltást segíti, hogy bár az orosz valuta 46 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben az elmúlt évben, ez nem változtatott érdemben a hrivnyával szembeni árfolyamán, ugyanis az utóbbi 48 százalékkal gyengült 2014-ben.

Donyeckben tapssal fogadták az orosz valutát. Ma már a legtöbb cégnél és boltban elfogadják. A lázadók ellenőrzése alatt lévő területeken egy ideje nem lehet hrivnyát felvenni a bankjegykiadó automatákból. A helyiek kénytelenek átmenni a szomszédba, ha készpénzre van szükségük.

Orosz stratégia

Az ukrán valuta sírját a kijevi vezetés ásta meg azzal, hogy korlátoztat az utazásokat az elfoglalt és az el nem foglalt területek között. Ezért van szükség új valutarendszerre - magyarázza Andrej Purgin, az önhatalmúan létrejött Donyecki Népköztársaság vezetője. Ezenfelül szerinte azért is jó a rubel, mert erősíti az Oroszországból behozott termékek iránti keresletet. A szemünk előtt cserélődnek le a boltokban az ukrán termékek oroszokra. Ugyanakkor a hrivnya a regionális kapcsolatok miatt nem fog teljesen eltűnni - véli a stratéga.

Nála is határozottabb vélemény fogalmaz meg a "népköztársaság külügyminiszere", Alekszander Kofman. Szerinte az orosz valuta le fogja váltani ukrán társát, aminek hivatalos formát kellene adni. A módszer a Krímből ismert: ott a moszkvai jegybank pontos menetrendet állított fel a valutacserére. A megszólított pénzintézet nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyet a Bloomberg az üggyel kapcsolatban e-mailen elküldött.

"Irigyelésre méltó" nyugdíjasok?

A lázadók nem kis hátszelet adnak a rubelnek azzal, hogy a donyecki nyugdíjasoknak, akiket a polgárháború elvágott az ukrán nyugdíjalaptól, ebben fizetik a járandóságukat. A pénz külső forrásból érkezik - tájékoztatta a "népköztársaság" sajtóügyi hivatala a Bloomberget anélkül, hogy részletezte volna a rubel eredetét.

Teszek rá, hogy melyik valutában kapom a pénzem - mondja a 67 éves Fedor, aki öt órát állt sorba a nyugdíjáért. Tíz hónapja nem kaptam semmit, örülök neki, hogy most legalább valamihez hozzájuthatok. A helyiek szerint az idősebbek, akik a dicső szovjet időkből még ismerik a rubelt, könnyebben megbarátkoznak a visszatért orosz valutával.

Ellentmondó információk érkeztek viszont arról, mennyire szorította már ki az orosz fizetőeszköz az ukrán társát. A másik önhatalmúan kikiáltott "állam", a Luhanszki Népköztársaság oroszbarát vezetése szerint náluk 85 százalék a rubel súlya, 12 százalék maradt a hrivnyának, a többi a dolláré. Ezt kétségessé teszi azonban, hogy a szomszédban, Donyeckben a helyi boltosok tapasztalata szerint a vevők tizede fizet rubellel. Ugyanakkor az is igaz, hogy folyamatosan nő ez az arány.