Miközben az februárban tető alá hozott, ingatag tűzszünet elválasztotta egymástól az ukrán hadsereget és az ország délkeleti részét megszállva tartó oroszbarát szeparatista csapatokat, Oroszország befolyása más módon erősödik a térségben. A rubel fokozatosan kiszorítja a hrivnyát a készpénzforgalomban - derül ki a Bloomeberg helyszíni tudósításából. A változás jelei mindenhol jól láthatók.

Donyeckben, a lázadók ellenőrzése alatt lévő térség legnagyobb városában az áruházak olyan pénztárakat nyitottak, amelyeknél csak rubellel lehet fizetni. Ezek előtt egyenruhás milicisták állnak sorba nyugdíjasok társaságában. A busz- és villamosjegyek egy részének is kétféle - az orosz és az ukrán valutában meghatározott - ára van. A benzinkutak alkalmazottai rubelben kapják a bérüket, mert a lázadók ezzel fizetnek, miután feltöltötték dzsipjeiket üzemanyaggal.

QP | Quality Placement

Rágógumi és cigi a visszajáró

Nincs semmi gond, a boltok elfogadják a rubelt - mondta a Bloomberg tudósítójának a 36 éves Natalja, aki fodrászként dolgozik. Nem mindig van elég aprójuk a visszajáróhoz, de ilyenkor adnak rágógumit vagy cigarettát helyette - derül ki a beszámolójából. A rubel használatának terjedése világos jele annak, hogy Oroszország gyakorlatilag az ellenőrzése alá vonja ezeket a területeket - mondja Cliff Kupchan, a New York-i Eurasia Group kutatóintézet elnöke.

Ha a felek a megállapodásban foglaltaknak megfelelően betartják a német-francia közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet feltételeit - amit a szakértő nem tart valószínűnek -, akkor mindkét valuta használatban marad, vagy inkább a rubel veszi át a hrivnya helyét. A minszki megállapodás egyik legfontosabb eleme egyébként az volt, hogy ukrán ellenőrzés alól kikerült területek és lakosságuk a 40 milliós Ukrajna részei maradnak.

Régi recept

A rubel nem először hódít meg Oroszországon kívüli térségeket. A Grúziától levált, oroszbarát Abháziában és Dél-Oszétiában a rubel a fizetőeszköz. A Moldovából kiszakadt Dnyeszter Menti Köztársaság létrehozta saját fizetőeszközét, amelyet hogy, hogy nem rubel névre keresztelt. Az Ukrajnától 2014 márciusában Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten egyszerűen bevezették az orosz rubel használatát. A váltást segíti, hogy bár az orosz valuta 46 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben az elmúlt évben, ez nem változtatott érdemben a hrivnyával szembeni árfolyamán, ugyanis az utóbbi 48 százalékkal gyengült 2014-ben.

Donyeckben tapssal fogadták az orosz valutát. Ma már a legtöbb cégnél és boltban elfogadják. A lázadók ellenőrzése alatt lévő területeken egy ideje nem lehet hrivnyát felvenni a bankjegykiadó automatákból. A helyiek kénytelenek átmenni a szomszédba, ha készpénzre van szükségük.

Orosz stratégia

Az ukrán valuta sírját a kijevi vezetés ásta meg azzal, hogy korlátoztat az utazásokat az elfoglalt és az el nem foglalt területek között. Ezért van szükség új valutarendszerre - magyarázza Andrej Purgin, az önhatalmúan létrejött Donyecki Népköztársaság vezetője. Ezenfelül szerinte azért is jó a rubel, mert erősíti az Oroszországból behozott termékek iránti keresletet. A szemünk előtt cserélődnek le a boltokban az ukrán termékek oroszokra. Ugyanakkor a hrivnya a regionális kapcsolatok miatt nem fog teljesen eltűnni - véli a stratéga.

Nála is határozottabb vélemény fogalmaz meg a "népköztársaság külügyminiszere", Alekszander Kofman. Szerinte az orosz valuta le fogja váltani ukrán társát, aminek hivatalos formát kellene adni. A módszer a Krímből ismert: ott a moszkvai jegybank pontos menetrendet állított fel a valutacserére. A megszólított pénzintézet nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyet a Bloomberg az üggyel kapcsolatban e-mailen elküldött.

"Irigyelésre méltó" nyugdíjasok?

A lázadók nem kis hátszelet adnak a rubelnek azzal, hogy a donyecki nyugdíjasoknak, akiket a polgárháború elvágott az ukrán nyugdíjalaptól, ebben fizetik a járandóságukat. A pénz külső forrásból érkezik - tájékoztatta a "népköztársaság" sajtóügyi hivatala a Bloomberget anélkül, hogy részletezte volna a rubel eredetét.

Teszek rá, hogy melyik valutában kapom a pénzem - mondja a 67 éves Fedor, aki öt órát állt sorba a nyugdíjáért. Tíz hónapja nem kaptam semmit, örülök neki, hogy most legalább valamihez hozzájuthatok. A helyiek szerint az idősebbek, akik a dicső szovjet időkből még ismerik a rubelt, könnyebben megbarátkoznak a visszatért orosz valutával.

Ellentmondó információk érkeztek viszont arról, mennyire szorította már ki az orosz fizetőeszköz az ukrán társát. A másik önhatalmúan kikiáltott "állam", a Luhanszki Népköztársaság oroszbarát vezetése szerint náluk 85 százalék a rubel súlya, 12 százalék maradt a hrivnyának, a többi a dolláré. Ezt kétségessé teszi azonban, hogy a szomszédban, Donyeckben a helyi boltosok tapasztalata szerint a vevők tizede fizet rubellel. Ugyanakkor az is igaz, hogy folyamatosan nő ez az arány.