Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Polgári Platform vezette lengyel kormány 2015-ben vezette be az első, a második és a negyedik osztályos általános iskolás diákoknak, valamint a középiskolák első osztályosainak a tankönyvek ingyenesség. Az új kormány, amelyet a radikális jobboldali PiS vezet, folytatta a reformot: idén már csak az általános iskolások hatodik osztályosainak és a középiskolák harmadik osztályosainak kellett fizetni a tankönyvekért - írja a Gazeta Wyborcza.

A reform következő szakaszában, jövőre csak a gimnazisták szüleinek kell majd fizetni a tankönyvekért, igaz a PiS-kormány szinte teljesen megszünteti a gimnáziumokat. A családok a tankönyvek ingyenessé tételének köszönhetően évente több száz zloty tudnak megspórolni (egy zloty körülbelül 72 forint középárfolyamon).

Nem úgy a könyvesek

A negyven könyvesboltot képviselő könyves szakmai szövetség viszont arról számolt be, hogy a reform hatalmas csapást mért a kisebb boltokra. Ezek forgalmában a tankönyv-árusítási szezon augusztustól szeptemberig tart, és gyakran éves bevételük 50 százalékát hozza. Ezért a kiesés nagy gondot okoz.

A reform bevezetéséig a tankönyvpiac értéke majd egymilliárd zloty volt, amelynek 30 százalékát az általános iskolák 1-3 osztályosainak könyvei adták. Ehhez jött még a másodlagos piac, amely a legfiatalabbak körében alig 10 százalékot tett ki.

Az utóbbi években azonban a könyvesboltok forgalma rendkívüli módon csökkent, így a tulajdonosok csalódtak a kormány reformjában. A teljes piac értéke 200-300 millió zlotyra hanyatlott, a tankönyvszezon forgalma 70 százalékkal zuhant.

Hanyatlás

Míg 15 évvel ezelőtt 2500 könyvesbolt volt Lengyelországban, addig ma alig 1600 van. Sok bezárás vagy csőd éppen az oktatási reform miatt következett be. A boltok igyekeznek papírárukkal, társasjátékokkal, nevelési-oktatási játékokkal szélesíteni kínálatukat, néhány éve vesznek és eladnak használt tankönyveket is. Ennek ellenére a kisvárosok összes könyves boltja bezárt.

Tavaly a lengyelek 63 százaléka egyetlen könyvet sem olvasott el. Minden ötödik lengyelnek nincs otthon egyetlen darab könyve sem. Ez a legrosszabb eredmény az 1992 óta vezetett statisztikában, így az ország olvasottság tekintetében az egyik legalacsonyabb szinten van Európában.