Ahogy vártuk, a munkaerőpiac lassan reagál a gazdaság pozitív változásaira - fogalmazott Nikosz Magginasz, az athéni jegybank közgazdásza. Ezzel minden bizonnyal a legelnézőbb értékelést adta a csillagászati magasságban lévő munkanélküliség további emelkedéséről. Az athéni statisztikai hivatal jelentése szerint Görögországban novemberben 28 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta az októberi 27,7 százalékról.

Még elborzasztóbb, hogy a 25 évesnél fiatalabbak körében 61,4 százalék a munkanélküliek aránya. Mindez azt jelenti, hogy a hivatalos számítás szerint a tízmilliós ország munkaképes korú lakosságából 1,38 millióan nem találnak állást maguknak, és a szakemberek arra számítanak, hogy 2014 elején még tovább romlik a helyzet. Az eurózónában 19 millióan voltak munka nélkül decemberben, ami 12 százalékos rátának felel meg, tehát a görög adat több mint kétszerese az övezet átlagának.

A görög adósságválság 2009 végén robban ki, amikor derült ki, hogy Athén folyamatosan kozmetikázta költségvetési adatait. Ezt megelőzően 12 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A 2010-től bevezetett megszorítások hatására negyedével csökkent az ország GDP-je.

20 év

Az elmúlt időszakban a kormány a javulás jeleiről számolt be: az elsődleges - adósságtörlesztés nélkül számolt - költségvetési hiányt megszüntették, javult az építőipar és a feldolgozóipar teljesítménye és némi gazdasági növekedéssel számolnak 2014-ben. Ugyanakkor az idegenforgalom nem teljesít úgy, ahogy várták, ami szerepet játszott a munkanélküliség további emelkedésében is.

Az adósságválság kirobbanása előtt évi öt százalékkal bővült a görög GDP. Ebben az időszakban minden évben 50 ezer új munkahely keletkezett. A jelenlegi munkanélküliséggel számolva 20 évre lenne szükség ahhoz, hogy helyreálljon a korábbi helyzet.

A hivatalos propaganda szerint a görögök túl vannak a válság nehezén, ám a munkanélküliségi adat megkérdőjelezi ennek az állításnak hitelességét. A BBC tudósítója úgy tudja, hogy kormánypárti politikusok nagy zakóra számítanak a májusi helyhatósági és európai parlamenti választásokon.