Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyetlen csúcstalálkozó megváltoztatta egy egész nemzet véleményét - adta hírül a Bloomberg az április 27-ei koreai csúcstalálkozót követő első közvélemény-kutatás eredményét. A felmérést Dél-Korea állami televíziója, az MBC készíttette és a Korea Research Center végezte. Mint kiderült, a dél-koreaiak 78 százaléka úgy véli, hogy Kim Dzsongun, az északi rezsim diktátora megbízható ember.

Ez gigantikus változás ahhoz képest, hogy az alig másfél hónappal ezelőtt készült közvélemény-kutatás válaszadóinak mindössze 10 százaléka volt ezen a véleményen. A Bloomberg emlékeztet rá, hogy a csúcstalálkozón példa nélküli jeleneteket láthattak a tévénézők. Kim átlépett a két országot elválasztó betoncsíkon, amit Mun Dzsein dél-koreai államfő hasonló gesztussal viszonzott.

Politikai romantika

A különbség az, hogy Kim volt az első észak-koreai vezető, aki az 1953-ban kötött tűzszünet óta Dél-Korea földjére lépett, míg Mun elődei között akad olyan, aki megjárta Phenjant. Ugyanakkor a friss felmérés válaszadóinak 30 százaléka mondta azt, hogy a csúcstalálkozó legnagyobb hatást keltő eleme Mun átlépése volt a határon Kim invitálására.

Az észak-koreai diktátor népszerűségének drámai növekedéséhez hozzájárulhattak azok a képsorok is, amelyeken a két vezető fél órán át privát beszélgetést folytat a fák között. Kim viccelődése is hatással lehetett a nézőkre: kijelentette, hogy mostanában nem fogják hajnalban ébreszteni kollégáját, amivel arra célzott, hogy rakétakísérleteiket napfelkeltére szokták időzíteni.

Harminc év

Végül, de nem utolsósorban díjazhatták a dél-koreaiak, hogy Kim tisztelettel viselkedett, a nála 30 évvel idősebb Munnal szemben. Ugyanakkor azért még mindig saját vezetőjüket értékelik magasabbra, ugyanis Mun Dzsein népszerűségi mutatója 86 százalékra ugrott, amivel minden elődjét veri annak ellenére, hogy csak egy éve lépett hivatalba.

A csúcstalálkozó legfontosabb eredménye az volt, hogy a két vezető aláírt egy deklarációt a koreai háború befejezéséről és letette a garast a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett. A felmérésben megkérdezettek 35 százaléka véli úgy, hogy az utóbbi volt a csúcstalálkozó legfigyelemreméltóbb hozadéka.

A fotó forrása: AFP