A világ pénzpiacai két újabb határvonalat léptek át szerdán: Svájc negatív hozammal bocsátott ki tízéves lejáratú államkötvényeket, miközben Mexikó bejelentette, hogy elsőként a világon euróhitelt akar felvenni 100 éves lejárati idővel - jelentette a Wall Street Journal (WSJ). A kötvényárak a csillagos égbe emelkedtek, miután az Európai Központi Bank monetáris enyhítésének keretében elárasztotta pénzzel a piacokat. Az óriási kereslet soha nem látott mélységbe szorította le a hozamokat.

Ennek eredményeként számos eurótagállam, illetve az eurózónán kívüli ország nullánál kisebb hozammal bocsátott ki rövidebb futamidejű, legfeljebb ötéves állampapírokat. A befektetők hajlandók fizetni azért, hogy ezeknek a kötvényeknek a boldog tulajdonosai legyenek - értelmezte a helyzetet a WSJ. Svájc azonban történelmet írt azzal, hogy meglehetősen hosszú visszafizetési határidővel, tízéves lejáratta - ki tudja mi lesz tíz év múlva? -, bocsátott ki negatív hozamú állampapírt.

Ilyen világban élünk

A berni kormány összesen 377,9 millió frank (362,2 millió euró) értékben dobott piacra 2025-ös és 2049-es lejáratú kötvényeket. Az előbbi hozama mínusz 0,055 százalék lett, szemben az egy hónappal korábban kibocsátott hasonló papírok plusz 0,011 százalékos hozamával. A másodlagos kötvénypiacokon már eddig is nulla alatti hozammal forogtak a 11 évesnél nem hosszabb futamidejű svájci állampapírok.

Ez mutatja milyen világban élünk - mondta Jan von Gerich, a Nordea bank vezető devizastratégája. Ezzel utalt arra, hogy a központi bankok kiterjedt monetáris enyhítései nyomán összeomlottak a kötvényhozamok a világ értékpapírpiacain.

A svájci jegybank januárban levitte betéti kamatát mínusz 0,75 százalékra, hogy eltaszítsa a befektetőket a frankmegtakarításoktól. A bankoknak ugyanis ilyen arányú díjat kell fizetniük, ha a központi bankban akarják tartani a pénzüket. Szakértők szerint a svájci kötvények addig vonzóak maradnak a befektetők szemében, amíg ennél a negatív hozamnál kisebbel forognak. Ez azt jelzi, hogy a befektetők rövid távon egyáltalán nem bíznak a gazdaság növekedésében - mondja Jeffrey Sica, pénzpiaci szakértő.

Államkötvény chilivel

Mexikó eközben azt tervezi, hogy folytatja 100 éves kötvényeinek kibocsátási sorozatát - ezúttal font és dollár helyett euróban. Az előzetes piaci jelzések szerint 4,5 százalékos hozam alakulhat ki az aukción. A közép-amerikai ország 2010-ben dollár-, majd 2014-ben angolfont-kötvényekkel jelent meg a piacon egy évszázados futamidővel.

Miután az euróhozamok a negatív tartományban vannak, a 4-5 százalékos hozamért érdemes megreszkírozni a mexikói állam csődjét - véli Marco Oviedo, a Barclays bank vezető elemzője. Szerinte az európai befektetők egészséges étvággyal fogják vásárolni a különleges állampapírokat. Az ország adósságát a bóvli kategória felett három-négy lépcsővel tartják nyilván a hitelminősítők. Tavaly egymilliárd fontért kelt el a százéves papír. Más elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az eurókibocsátások népszerűek manapság, ugyanis azonnal dollárra lehet váltani a pénzt, amelynek befektetése jobb hozamot ígér.