Az új lengyel parlamenti ciklus kezdete, azaz tavaly október óta 159 képviselő, összesen 4,059 millió zloty (292 millió forint) hitelt vett fel a parlamenttől - tudta meg a Gazeta.pl. A portál a Szejm Kancelláriájától kért információt a képviselők hitelkérelmeiről és a folyósított összegekről, az erre kapott válaszból derültek ki ezek az adatok.

Azt ugyanakkor nem lehetett megtudni, ki, mennyit kért és kapott, ez az információ ugyanis a képviselők "magánéletének védelme miatt" nem hozzáférhető.

Mi van? Nincs kapcsolatban?

A kancellária szerint az ilyen típusú előny kihasználása "a közfunkció végrehajtásával, amelyet egy adott képviselő ellát nincs kapcsolatban. A szociális biztosítás ugyanis a parlamenti képviselők személyes céljaira használható fel, nem pedig a képviselői kötelezettségek jogszabályban meghatározott végrehajtására".

Ennek az állításnak némileg mintha ellentmondana, hogy a hitelfelvételt külön alap segíti, amelyből a szejm képviselői, a szenátorok, illetve azok családtagjai jogosultak részesülni. Rajtuk kívül a volt parlamenti képviselők és családjuk fordulhat némi hitelbe aprítani valóért ehhez a forráshoz.

Az alapból például lakásfelújításra és -vásárlása lehet hitelt kérni, 20 ezer, illetve 25 ezer zlotyt (1,44-1,8 millió forint), 3-4 százalékos kamattal.

Pöti kedvezmény

Az alap lehetőséget ad arra is, hogy a  hitel felvevője ne fizesse vissza a kölcsönt. Ehhez be kell nyújtani egy egy motivációs kérelmet, a döntést egyedi elbírálás alapján a szejm marsallja hozza meg.

A biztosítás a nehéz anyagi körülmények között élő képviselőknek jár, vagy akiket olyan sorscsapás ér, mint a betegség, a családtag halála vagy a vagyonának elvesztése. A volt képviselők és azok családjai bizonyos korlátozással vehetik igénybe a "politikushitelt", nevezetesen maximum 2200 zlotyt (160 ezer forint) kaphatnak.