Az IMF a következő adatfrissítéskor „jelentősen” csökkenti globális gazdasági növekedési kilátásait, miközben a pénzügyi vezetők a szűkülő lehetőségekkel küzdenek, hogy kezeljék az egyre  súlyosbodó kockázatokat - írta a Bloomberg.

Ceyla Pazarbasioglu, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) stratégiáért, politikáért és felülvizsgálatokért felelős igazgatója vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a megugrott élelmiszer- és energiaárak, a feltörekvő piacokra irányuló tőkeáramlás lelassulása, a folyamatban lévő világjárvány és a kínai gazdaság lassulása az eddigieknél „sokkal nagyobb kihívást jelent” a döntéshozók számára.

Az IMF vezető tisztviselője azt hangsúlyozta, hogy nehéz összehangolni a növekvő inflációra és a recessziós félelmekre adott globális választ. Ez a magyarázata, amiért a Valutaalap következő prognózisában már „jelentősen” csökkenti globális gazdasági növekedési kilátásait.

Az IMF áprilisi jelentésében már 3,6 százalékra rontotta idei globális bővülési kilátásait az ukrajnai háború előtti 4,4 százalékról. E hónapban, az esedékes felülvizsgálat során „jelentősen leminősítjük előrejelzésünket” – mondta Ceyla Pazarbasioglu.