Az IMF igazgatótanácsa a következő hetekben dönt a megállapodás jóváhagyásáról. A hitelkeret egy hároméves gazdasági reformprogram végrehajtását támogatja, amelynek célja a költségvetési deficit lefaragása, a gazdasági növekedés felgyorsítása és a devizapiaci helyzet javítása.

A rugalmas árfolyamrendszerre való áttérés erősíteni fogja Egyiptom versenyképességét, ösztönzi az export növekedését és a közvetlen külföldi tőkebefektetéseket - áll az IMF közleményében.

Az egyiptomi kormánynak a következő három évben mintegy 21 milliárd dollár többletforrásra van szüksége, hogy finanszírozni tudja az országot. A gazdaság erősen függ az idegenforgalmi bevételektől és a külföldi tőkebeáramlástól, ezek azonban a 2011-es megmozdulásokat követő politikai bizonytalanság és a sorozatos terrortámadások miatt erősen visszaestek.

A devizatartalékok 2011 óta 50 százalékkal csökkentek, és június végén már csak 17,5 milliárd dollárt tettek ki. A dollár árfolyama 13 egyiptomi fontra szökött fel a feketepiacon, míg a hivatalos jegybanki árfolyam 8,88 font.

Az IMF-megállapodás és a hozzá kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételek erősíthetik a külföldi befektetők bizalmát és enyhíthetik a devizahiány okozta gondokat, de sok szakértő a tárgyalások megindulásakor rámutatott, hogy az IMF által bizonyára elvárt megszorító intézkedések a gazdaság gyors fellendülésének is gátat vethetnek. Ráadásul újabb finanszírozási lyukat üthet, ha az Öböl menti országok úgy döntenek, hogy az alacsony olajár okozta költségvetési nehézségek miatt csökkentik az Egyiptomnak nyújtott segélyt.

QP | Quality Placement