Az IMF élére 2019-ben megválasztott bolgár Georgieva az amerikai CBS tévécsatorna Face the Nation című műsorában megjegyezte, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és más országok által kivetett szankciók már most súlyos hatással vannak az orosz gazdaságra, amely komoly recesszióba zuhanhat az év során – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu.

A háborúnak és a gazdasági büntető intézkedések az Oroszországot környező államokra is negatív hatással lehetnek, főleg azokra, amelyek erősen függenek az orosz olajtól és gáztól, illetve ahova tömegével érkeznek az ukrajnai menekültek.

Mivel Oroszország nem fér hozzá a forrásaihoz, így az adósságait sem tudja törleszteni, ezért Georgieva szerint már „nem valószínűtlen” egy orosz államcsőd bekövetkezte. Arra kérdésre, hogy ez okozhat-e globális pénzügyi válságot, azt válaszolta: „jelenleg nem”.

A külföldi bankok oroszországi kitettsége 120 milliárd dollár körül mozog, ami az IMF vezetője szerint nem jelentéktelen, de rendszerszinten nem releváns.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.