Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gyors intézkedést ígért David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első igazgatóhelyettese Lengyelország számára annak kapcsán, hogy Varsó a jelenleg futó, ám 2015 januárjában lejáró elővigyázatossági hitelvonal pótlására jelentett be igényt. Az ún. rugalmas hitelvonal (Flexible Credit Line - FCL) alá tartozó eszközt (hasonlót szeretett volna, legalábbis a szavak szintjén Magyarország 2011-ben) azért váltanák fel egy újabb kétéves, ám a jelenlegi 22 milliárd SDR-nél kisebb keretösszegű FCL-megállapodással, hogy így védekezzenek a külső kockázatok ellen, miközben az IMF támogatja a lengyel gazdasági stratégiát. (Mindeközben Románia egészen más okból szeretne hasonló megállapodásra jutni az IMF-fel.)

Lipton bejelentése a felerősödött külső kockázatok közé sorolta az eurózóna elhúzódó lassulását, a régió geopolitikai feszültségeit és az amerikai monetáris politika normalizálódása körüli bizonytalanságokat.

Az igazgatóhelyettes közleménye kiemeli, hogy Lengyelország továbbra is élvezi az igen erős gazdasági fundamentumok és gazdaságpolitika előnyeit, a rugalmas valutaárfolyam, a hiteles inflációkövető monetáris politika, az erőteljes fiskális politika és a hatékony pénzügyi ellenőrzés pedig segített sikeresen átvészelni a piaci turbulenciák több hullámát is.