Changyong Rhee, az IMF ázsiai és csendes-óceáni részlegének igazgatója egy manilai gazdasági konferencián szerdán azt mondta, hogy Kína hazai összterméke (GDP) "jóval hét százalékot meghaladó ütemben" fog bővülni jövőre. Rhee szavai arra utalnak, hogy a valutaalap az októberben esedékes kínai országjelentésében a júliusban jelzett 7,1 százaléknál nagyobb növekedést fog prognosztizálni.

Az IMF azt várja, hogy a kínai GDP az idén 7,4 százalékkal emelkedik, míg a pekingi kormány 7,5 százalékra becsüli a növekedés ütemét.

A szakértők többsége szerint a kilátásokat tekintve az ingatlanpiaci konjunktúra gyors lehűlése jelenti a legnagyobb kockázatot, mert ez lehúzza a kapcsolódó iparágakat, az üvegipart, az acélipart, a cementipart és a háztartási berendezések gyártását is.

Rhee szerint azonban messze nem fenyeget az ingatlanpiac összeomlása, inkább fokozatos alkalmazkodásról van szó. "Kínának számos eszköz áll rendelkezésére, hogy jóval 7 százalék fölött tartsa a növekedés ütemét" - mondta. Hozzátette: a kínai gazdaság esetleges lelassulása amúgy sem pusztán kockázati tényező, minthogy ez versenyképesebbé teszi a többi ázsiai országot Kínával szemben, és növeli tőkevonzó képességüket.

A GS jelentősen visszavágta a növekedési előrejelzést

A Goldman Sachs ugyanakkor szerdán a kínai gazdaság növekedésére adott előrejelzését a következő évre vonatkozóan jelentősen csökkentette, 7,6 százalékról 7,1 százalékra vágta a prognózist. Ezt azzal indokolta egyebek mellett, hogy a kormányzat a következő évben csökkentheti a növekedési célt, amellyel mérsékli az agresszív monetáris lazítás igénye iránti nyomást is. Mindezek ellenére az idei növekedési előrejelzésüket 7,3 százalékon tartották.

A kínai gazdaság a második negyedévben 7,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, ami megegyezik a kormány jelenlegi növekedési céljával.

A GS szerint hosszú távon a kínai gazdaság potenciális növekedése a legjobb forgatókönyv szerint is fokozatosan lassul a következő öt évben, 2017-re 6,7 százalékos növekedéssel számol a nagybank.

A GS az inflációs előrejelzését is visszavágta 2 százalék körüli ütemre rövid távon.