Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az IMF nem vár újabb recessziót - mondta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezetője Szingapúrban, hozzátéve: ugyanakkor a gazdasági fellendülés törékeny és lassú lefolyású lesz. Az ösztönző intézkedések korai visszavonása gazdasági problémákhoz vezethet - figyelmeztetett.

A világ gazdasága fordulóponthoz érkezett és a fellendülés elkezdődött - idézte a Bloomberg az IMF vezetőjét. A bankok mérlegének rendbetétele viszont még nem ért véget, és a globális kilábalás nem lesz teljes, amíg ez nem teljesül - közölte. Hozzátette: a tőkeáramlás biztosítására nagy hangsúlyt kell fektetni.

Strauss-Kahn szerint 2010 lesz a kilábalás éve, a globális fellendülés azonban évekig elhúzódik majd és nem lesz egyenletes a világban. Ázsia fogja vezetni a fellendülést, ugyanakkor az Egyesült Államok gazdasága valószínűleg hamarabb tér magához, mint Európáé. Hozzáfűzte: a munkanélküliség növekedése várható jövőre a fejlett országokban.

Az IMF vezetője arról is beszélt, hogy a globális újrarendeződés hatással lesz a valutákra is. Mint közölte, Ázsiának nem kell ellenállnia a fiskális kiigazításoknak a kereslet növekedése miatt. Hozzátette: a térség stimulus-intézkedései segítenek fellendíteni a keresletet, ami felgyorsítja a kilábalást. Az Egyesült Államokban viszont éppen az várható, hogy a fogyasztók felhalmozzák megtakarításaikat a következő években.